Nem is az infláció volt a fő oka az orosz kamatemelésnek?

A piacot meglepő pénteki kamatemelés után is további szigorításokra kényszerülhet az orosz jegybank az ukrajnai válság okozta pénzügyi válságjelenségek miatt - jósolták a fél százalékpontos kamatemelés váratlan bejelentése után londoni pénzügyi elemzők.
MTI, 2014. április 25. péntek, 16:59
Fotó: Reuters

Az orosz központi bank - a kamattartást valószínűsítő piaci konszenzus ellenében - 7,50 százalékra emelte irányadó kamatát, elsősorban az 5 százalékos célt meghaladó idei év végi infláció jelentősen megnövekedett kockázatára hivatkozva.

A TD Securities nevű globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének felzárkózó piacokra szakosodott stratégája, Cristian Maggio a kamatemelést kommentálva mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi körülmények közepette a célt esetleg 1-2 százalékponttal meghaladó infláció lenne "a legkisebb baj". Maggio szerint a kamatemelés valós indítéka az orosz pénzügyi stabilitással kapcsolatos "mélységes és jogos aggályok" csillapítása volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.25 20:48

@Tomi31: Pedig ugy nez ki, hogy nem fog elcsitulni. Orszag-vilag elott Putyin megjatszotta - vagy probalta megjatszani - az igen eros es ellenalhatatlan fiut es presztizsvesztes nelkul mar nem tud hatralni. Neki a gazdasag es az atlag allampolgar helyzete teljesen masodlagos. A cel - legalabb 2008-ota - a volt SZU legalabb reszleges visszaallitasa. Ezert minden aldozatra kesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.04.25 18:13

Nehéz lenne megmondani, hogy a kamatemelés okoz e több gondot az orosz gazdaságnak, vagy ha hagyják az inflációt tovább gyorsulni, bár ez a kamatéles se hiszem, hogy megfékezi az inflációt talán mérsékli annak gyorsulását, viszont a hitelezést rendesen lefogja.. ez a recesszióba csúszó orosz gazdaságnak újabb rossz hír.. bár az infláció gyorsulása közvetlen érinti negatívan az állampolgárokat, és azok megtakarításait is.. más kérdés hosszú távon de már középtávon is a recesszió is hasonló hatások vált ki mivel megszorításokat és munkahely megszűnéseket vonhat maga után.. valószínű két rossz közül próbálják a kisebbik rosszat választani.. a legjobb megoldás, ha hamar elcsitul az ukrán válság.. és remélhetőleg békés megoldással..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html