James McCormack, a Fitch Ratings szuverén adósbesorolásokért felelős vezérigazgatója szerint azt a félelmet, hogy a Fed kamatemelése után a felzárkózó piacokról tőkivonás kezdődhet, részben az a közkeletű vélekedés táplálja, hogy a Fed korábbi mennyiségi enyhítési ciklusa idején likviditásözön öntötte el e piacokat.

Ezt a nettó külső pénzügyieszköz-befektetéseket részletező amerikai fizetésimérleg-adatok sem támasztják alá: a negyedévenkénti átlagos amerikai nettó tőkekiáramlás 184 milliárd dollárral magasabb volt 2004 és 2007 között, mint a Federal Reserve mennyiségi enyhítésének 2008-2014 közötti időszakában. McCormack szerint sem az amerikai fizetésimérleg-adatokból kiszűrhető tőkeáramlási folyamatok, sem az Egyesült Államok külső befektetői pozíciójának változásai nem vallanak arra, hogy a Fed mennyiségi enyhítési ciklusa jelentős pótlólagos portfolió-beáramláshoz vezetett a felzárkózó piacokon, és a monetáris szigorítása után ennek az áramlásnak a megfordulásától kellene tartani.

Más nagy londoniak szerint ugyanakkor a kamatemelésnek lesznek tőkeáramlási kockázatai a felzárkózó gazdaságokban. A Moody's térségi elemzése megállapította, hogy bár az ECB eszközvásárlási programja teremtette likviditásbőség segíti a tőkeáramlást a közép- és kelet-európai EU-térség szuverén adósságeszközeibe, a Fed monetáris szigorítása azonban valószínűleg portfolió-átcsoportosítást indít el a dollárban denominált eszközök felé, felfelé ható nyomást gyakorolva a közép- és kelet-európai állampapírok hozamaira.

E kockázat szempontjából a Moody's szerint a régióban Csehország és Lengyelország van a legjobb helyzetben, mivel a piac e két gazdaságot térségi befektetési menedékként tartja számon. Magyarország, Románia és Bulgária esetében ugyanakkor a hitelminősítő szerint nagyobb a portfolió-átcsoportosítás megindulásának kockázata.