Nem jó hír érkezett Kínából

A vártnál nagyobb csökkenést mutattak a januári kínai külkereskedelmi forgalom adatai, az export jüanban számított értéke 6,6 százalékkal, míg az importé 14,4 százalékkal esett vissza éves bázison - jelentette a kínai központi Vámhivatal hétfőn.
Inforádió, MTI, 2016. február 15. hétfő, 08:17
Fotó: Reuters

A kínai statisztika szerint a kereskedelmi többlet az idei év első hónapjában 406,3 milliárd jüan (62,35 milliárd dollár) volt.

Tavaly decemberben, szintén jüanban közzétett adatok szerint, az export 2,3 százalékos emelkedést, az import 4 százalékos mérséklődést mutatott. A pozitív mérleg 382,05 milliárd jüan (58,3 milliárd dollár) volt.

A Reuters brit hírügynökség adatai szerint dollárban 11,2 százalékkal csökkent az export és 18,8 százalékkal az import januárban, a kereskedelmi aktívum 63,3 milliárd dollárt ért el. Decemberben dollárban 1,4 százalékos export, és 7,6 százalék az import csökkenést jelentettek. A többlet 60,09 milliárd dollár volt.

A Reuters beszámolója szerint az export hetedik hónapja mutat visszaesést, míg az import 15. hónapja.

Elemzők megállapították, hogy mind az export, mind az import esetében a várakozásokat jóval meghaladó mértékű a januári visszaesés, ezért friss értékeléseikben csalódottságuknak adtak hangot. A többlet ellenben meghaladta a várakozásokat.

Az adatokat ismertető tájékoztatón elhangzott, az export csökkenésének irányába ható nyomás várhatóan a második negyedévtől kezdve fog enyhülni Kínában. Sajtóértesülések szerint a kormány az idén nem fog a külkereskedelem teljesítményére vonatkozó éves célszámokat meghatározni.

A világ második legnagyobb gazdasága tavaly 6,9 százalékkal bővült, az idén 6,5 és 7 százalék közötti növekedésre számítanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.02.15 08:52

"A Reuters brit hírügynökség adatai szerint dollárban 11,2 százalékkal csökkent az export és 18,8 százalékkal az import januárban"

Zuhan a nehez ko, ki tudja hol all meg...

( tudom.. tudom.. repul.. :- )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html