Nem jó így az uniós pénzek költése - kemény bírálat a számvevőktől

Az EU-költségvetés rendszerében túl nagy szerepet kap a források elköltése; nagyobb hangsúlyt kell fektetni az eredmények elérésére - emeli ki az Európai Számvevőszék az uniós büdzséről szóló jelentésében. Az Európai Számvevőszék mint külső ellenőr ugyan ellenjegyezte az Európai Unió 2013-as beszámolóját, de kiemelte: az uniós kiadások kezelése általában véve – sem uniós szinten, sem a tagállamok szintjén – egyelőre még nem megfelelő.
Napi.hu, 2014. november 5. szerda, 13:01

Az Európai Számvevőszék szerint a 2007-2013-as kiadási időszak során a "felhasználod vagy elveszíted" elv alapján inkább a források elköltése, mintsem a jó eredmények elérése volt a prioritás. A projektek uniós finanszírozásra történő kiválasztásakor például először is a rendelkezésre álló uniós pénzek elköltésére, másodsorban a szabályok betartására került a hangsúly, és csak ezután - és akkor is csak korlátozott mértékben - vették figyelembe az eredményeket és hatásokat - teszi hozzá a jelentés.

Vítor Caldeira, az Európai Számvevőszék elnöke úgy véli, mostantól az uniós források gondosabb kezelésére és ellenőrzésére van szükség. Az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogyan költik el az adófizetők pénzét. A teljesítmény javításához és a kedvező ár-érték arány megvalósításához több ösztönzőre, ahhoz pedig, hogy a tervek szerinti uniós kiadásokhoz elegendő forrás álljon rendelkezésre, jobb hosszú távú előrejelzésekre van szükség. Pusztán a megszokott eljárások követése többé már nem lesz elegendő - hangsúlyozta az elnök.

Az Európai Számvevőszék 2013-as éves jelentésében hitelesítő ellenőri véleményt ad az Európai Unió beszámolójának megbízhatóságáról. Megállapítja továbbá, hogy az uniós bevételek beszedését nem jellemezték hibák, de az uniós kiadásokat tekintve a becsült hibaarány 4,7 százalék volt (2012-ben 4,8 százalék). A számvevőszék által becsült hibaarány nem az esetleges csalás, gyenge hatékonyság vagy pazarlás mértékét jelzi - jegyzi meg a közlemény -; azon becsült pénzösszegeket jelenti, amelyek uniós költségvetésből történő kifizetésének nem kellett volna megtörténnie, mivel felhasználásuk nem a vonatkozó uniós szabályok szerint történt.

A legjellemzőbb hibák többek között említi a jelentés a kkv-ként bejelentett, de ténylegesen egy nagyvállalat tulajdonában álló vállalatnak folyósított kifizetést, vagy érvényben lévő közbeszerzési szerződés kiegészítését anélkül, hogy más szereplők is ajánlatot tehettek volna.

A legtöbb hiba azokat a kiadási területeket jellemezte, ahol az irányítást a tagállamok és az Európai Bizottság megosztva végzik - állapítja meg a számvevőszék. A hibára leginkább hajlamos két kiadási terület ismét a regionális politika, energiaügy és közlekedés, valamint a vidékfejlesztés, környezetvédelem, halászat és egészségügy volt: előbbi 6,9, utóbbi 6,7 százalékos becsült hibaaránnyal.

A megosztott irányítású területekre 5,2 százalékos becsült hibaarány volt jellemző, míg az olyan kiadási programok esetében, amelyeket döntő részben közvetlenül a Bizottság irányít, ez az arány csak 3,7 százalék volt. Az EU saját igazgatási kiadásait tekintve a becsült hibaarány 1 százalékot tett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.11.05 17:18

@room_101: EZEK már törvényesítették a szabad lopást ,aki ismeri a Közbeszerzési Törvény módosítást az meggyőződhet róla.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2014.11.05 16:59

Ennek a jelentésnek esetleg az is lehet a hatása, hogy jön a döntés: kötelezően felül kell vizsgálni a támogatási célokat, a pályáztatási rendszereket ennek megfelelően módosítani kell, addig pályázatok felfüggesztve. Ha ez fél-háromnegyed év, az meg is roppanthatja Orbanisztánt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2014.11.05 14:24

Miért, az, hogy a megfelelő zsebek megfelelően ki lettek tömve, az igazán szép eredmény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html