Nem jön a szép új világ Amerikában

Az elemzők jövőre sem számítanak számottevő javulásra az Egyesült Államok gazdaságában.
NAPI Online, 2008. november 17. hétfő, 09:35
Fotó:

Az idei 1,4 százalékos GDP-bővülés után 2009-ben 0,2 százalékos zsugorodás vár az amerikai gazdaságra - állítja az amerikai gazdaságelemzők nemzeti szövetsége legfrissebb tanulmányában. A szakértők nagy része szerint az Egyesült Királyság, az euróövezet, Japán, Kanada és Mexikó is vagy recesszióban van már, vagy hamarosan erre a sorsra jut.

A következő negyedéveket - a pénzpiaci válság elmélyülése miatt - jóval negatívabban ítélik meg a közgazdászok, mint ezelőtt. A tőzsdék, építkezések, ingatlanárak, a foglalkoztatottság és a háztartások fogyasztása terén is pesszimisták a kilátások.

A jelenleg is 14-éves csúcson, 6,5 százalékon tetőző munkanélküliség 2009 végére 7,5 százalékra fog nőni, állítja az elemzés. Múlt hónapban még 6,4 százalékot vártak a közgazdászok.

Ugyanígy, az eddig stabilizálódónak remélt autóeladások helyett ma már 2009-re is visszaesést prognosztizálnak. Az értékesítések üteme 6,7 százalékra csökken, az idei 17 százalékos visszaesés után.

A szakemberek az ingatlanok piacán is további zuhanásokat jósolnak, mondván összesen 870 ezer új lakás épül majd egész 2009 folyamán, az ingatlanárak pedig tovább esnek, a 2008-as 6 százalék után legalább 3,5 százalékkal.

A Bloomberg elemzői a gazdaságelemző szövetségnél is pesszimistábbnak bizonyulnak: 2009-re 0,3 százalékos zsugorodást, márciusra pedig 0,5 százalékos irányadó kamatlábat feltételeznek.

HOZZÁSZÓLÁSOK