Nem jön be a tévészereplés Orbánnak

Vajon hány százalékpont javulást hoz a német győzelem a futballvébén Angela Merkel kancellárnak és mennyit veszít a brazil bukta miatt Dilma Rousseff államfő? A válasz meglepő, akárcsak az, hogy a nagy rendezvény járulékos gazdasági haszna sem egyértelmű.
Napi.hu, 2014. július 15. kedd, 09:34
Fotó: Reuters

Angela Merkel német kancellárt sokan azzal vádolják, hogy szeret sütkérezni a nemzeti futballválogatott sikerében - kezdi összefoglalóját a BBC. A pikírt megjegyzést alátámasztani látszik, hogy egymillió tweet követte az ismert közösségi site-on azt a fotót, amelyen a vébé megnyerését követő győzelmi mámorban úszó játékosok között látható. Ugyanakkor köztudott róla, hogy valódi focirajongó - azt megelőzően járt meccsekre, hogy jelentős politikussá vált volna.

A brazíliai vébén a lehető legjobbkor volt jelen a tévéképernyőkön: a németek első összecsapásán, amelyet 4:0-ra megnyertek Portugália ellen és a döntőn. Személyes rajongói szeretik azt mondani, hogy ő a válogatott szerencsét hozó mosolya, továbbá hogy a csapat 12. tagja nő. A média ugyanakkor általában csak találgatja, hogy a sportsikerek, a sportesemények segítik-e a politikusokat vagy sem - azt sem tudni például, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő népszerűségének jót tett-e, hogy a fotók szerint afrikai vezetőkkel egy sorból nézte végig a focivébé döntőjét.

Mi az igazság?

Vannak azonban, akik komolyan is feltették maguknak ezt a kérdést, és tudományos kutatással igyekeztek kideríteni, mi az igazság. Georgiosz Kavetszosz, a London School of Economics és Stefan Szymanski, a University of Michigan 12 nyugat-európai ország lakóinak elégedettségi mutatóit vizsgálta 1974 és 2004 között, keresve az összefüggést ezek változása és jelentős sportesemények között. Beleesett a szórásba az 1990-es olaszországi és az 1998-as franciaországi focivébé, továbbá az 1980-as olasz, az 1984-es francia, az 1988-as német, az 1996-os angol és a 2000-es belga-holland Eb.

Két alapvető megállapítást tettek. Az egyik, hogy a rendező országok lakosságának boldogságérzete mérhetően javult a rendezvénynek köszönhetően. Ez alól egy kivétel volt: Nagy-Britannia, ugyanis nem tudtak olyan statisztikai adatokat előbányászni, ami az angolok hangulatát külön mérte volna a szigetország többi lakójának érzelmeitől. A brit mutató viszont nem javult, ami arra utalhat, hogy amennyivel jobban érzik magukat az angolok, annyival rosszabbul a skótok, a walesiek és az észak-írek.

Bejön vagy nem jön be?

A kutatás másik tanulsága azonban az volt, hogy a nemzeti sportsikerek jelentéktelen mértékben javítják egy-egy ország lakosságának hangulatát. Ebből következően nem befolyásolják a politikusok népszerűségét és a választási eredményeket. Angela Merkel esetén arról beszélhetünk, hogy amúgy is magas elfogadottsága miatt nincs jelentősége a diadalmas focistákkal készült közös fotónak. Gondoljunk viszont arra, hogyan viszonyulnak az emberek az olyan népszerűtlen politikusokhoz, akik sikeres sportolók hátán akarnak feljebb kapaszkodni a népszerűségi listákon.

Ugyanakkor Dilma Rousseff brazil államfő - ha hihetünk a két kutató tanulmányának - annak ellenére jól jöhet ki a focivébéből, hogy a brazil válogatott csúfosan leszerepelt. A rendezvény ugyanis meglepően sikeres volt, így hozhatta a nemzeti érzésnek azt a megerősítését, ami kell az emberek jó hangulatának erősítéséhez.

Az október eleji választásra készülő Rousseff népszerűsége - három egymást követő csökkenés után - négy százalékponttal, 38 százalékra ugrott a helyi Datafolha közvélemény-kutató intézet július eleji - a két nagy zakó előtt készült - felmérése szerint. A megkérdezettek 63 százaléka támogatta a vébét szemben az áprilisi 48 százalékkal. Az elnök asszony hivatkozhat arra, hogy a 2016-os olimpia hasonló sikere érdekében érdemes az embereknek kitartani a jelenlegi politikai vezetés mellett.

A kkv-knak bejön?

Felpörgeti-e a nagy sportesemény a brazil kis- és középvállalkozások üzletét? - ez az egyik kulcskérdés nem függetlenül a két év múlva esedékes nyári olimpiai játékoktól. Egy márciusban készült felmérés szerint - amelyet szintén a Datafolha készített a Sao Pauló-i Simpi kkv-szövetség megbízásából - a cégtulajdonosok 47 százaléka bízott abban, hogy vállalkozása profitálni fog a focivébéből. Az optimisták egyharmada várt közvetlen hasznot a rendezvényből.

A Guardian riportja szerint a kkv-k különböző stratégiával vágtak bele vébéhez kapcsolódó üzletbe: volt, amely egyszeri lehetőséget használt ki, volt, amely összekapcsolta a két sporteseményt, és volt, amely a nemzetközi márkaépítés lehetőségét látta a rendezvények keltette felhajtásban.

Az első példa az Alumiart Falcao vállalkozás, amely a FIFA-hoz kapcsolódó sörösvödröket gyártott. Kifizette a tízezer dolláros licencdíjat és az eladott termékek darabja utáni 12 százalékos royaltyt. Cserébe 50 ezer darabot adott el a focivébéhez kapcsolódó dekorációval díszített vödrökből. Volt külföldi megrendelése is, ám exportjogot nem kapott, így ezt nem tudta kihasználni.

Kapzsi vagy nem kapzsi?

Ös szekapcsolta a focivébét és az olimpiát a HelloUniverse.app nevű cég, amely okos mobiltelefonon át köti össze a felhasználókat 200 tolmáccsal, ám nem tudta időben elindítani szolgáltatását. A helyi mobiltelefon-operátorokkal ugyanis nem tudtak szerződést kötni, ezért egy dél-koreai partnerrel kellett összeállniuk, amely segített létrehozni programjuk VOIP technológiára támaszkodó változatát. Ezzel - szemben a teszetosza helyi vállalatokkal - 20 nap alatt elkészült, ám a Google Play programboltjába csak június 25-ére tudták feltölteni a szolgáltatás. A cég vezetősége abban bízik: majd az olimpia idején behozzák, amit most elvesztettek.A márkaépítésre egy korábbi profi focista, Alexandre Ferreira csokoládégyártó cége akarja kihasználni a foci népszerűségét. Reményeik szerint az eseményre utaló csomagolásban megjelent új termékeik megismertetik a vevőket a brazil csokival. A siker érdekében már tavaly októberben felfogadták Ricardo Arriel ismert csokoládégyártó mestert és hosszú távú üzleti terv alapján dolgoznak. A focivébéskollekció értékesítése másfélszeresére ugrott a rendezvény kezdete, június közepe óta.

Végül persze most is felmerül az örök kérdés: megkopasztják-e egyesek a nagy rendezvényt kihasználva az ügyfeleiket vagy sem. A három vendéglőt üzemeltető Fausto Salomao például 80 realos (8200 forint) belépőt szedett vendégeitől a focivébé alatt. A cég tulajdonosainak megvan a válaszuk azoknak, akik kapzsisággal vádolják őket. Pluszalkalmazottakat kellett felvenniük, több nyelvre kellett lefordítaniuk az étlapot és több pohár, tányér tört, mint máskor, ami többletköltséggel járt. Pusztán ezt akarták behozni a borsos belépővel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2014.07.15 16:44

Egyszerűen elképesztő, hogy a magyar parlamentben gyakorlatilag nem található nő, mintha Magyarországon értelmes, talpraesett, okos nők nem is léteznének. Ezért is külön nagyon örültem, hogy két olyan ország játszhatta a futball döntőt Argentína és Németország, ahol mind a két államfő jelenleg nő. Ebből pedig azt a következtetést vontam le, hogy Magyarország csak akkor lesz futball világbajnok, ha a magyar miniszterelnök nő lesz. Mi lesz veled akkor Habony Árpád és a többiek? Hol fogtok kommunikálni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.07.15 15:44

@isabella: "A Deutsch Tamás által leírtakhoz csak annyit, elolvasva az általa írtakat, amit a férfisovinizmus hat át, aki így gondolkodik a nőkről, annak mi keresnivalója van egyáltalán Brüsszelben?"

Én tovább kérdeznék. Egyáltalán mi keresnivalója van a magyar közéletben?
Visszatérve egy pillanatig a miniszterelnök úr kirándulásához. Ha családi kirándulás, mit keres a protokoll részen? Beült ő a Fradi köménymagjába is, ha az érdeke úgy kívánta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.07.15 15:37

A Deutsch Tamás által leírtakhoz csak annyit, elolvasva az általa írtakat, amit a férfisovinizmus hat át, aki így gondolkodik a nőkről, annak mi keresnivalója van egyáltalán Brüsszelben? Tisztelt ZalanIvan, egyszerűen csak elmúltam 18 éves.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.07.15 15:14

@isabella: "Az Orbán Viktorról pedig csak annyit, hogy ő ezt egy családi nyaralásnak szánta, és először nem is értettem, ki az a jóképű, fiatal "szamuráj" a jobb oldalán, miért ne."

Magácskában kit tisztelhetünk? A miniszterelnök úr nyaralásszervezőjét? Ha igen, utaztathatná folyamatosan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.07.15 15:03

Elsősorban mindenki ember, utána férfi és nő, arról már nem is beszélve, ha kancellár és fizikus. Valószínűleg már az egyetemen hozzászokott ehhez az arányhoz. Irigykedni persze lehet, mivel mindenki cserélt volna vele, arról már nem is beszélve, hogy ezt a kis örömöt is elvették tőle azzal a kacsa hírrel, hogy nem fogja kitölteni az idejét, ennyit az emberi "jóindulatról", helyesebben gonoszságról. Az Orbán Viktorról pedig csak annyit, hogy ő ezt egy családi nyaralásnak szánta, és először nem is értettem, ki az a jóképű, fiatal "szamuráj" a jobb oldalán, miért ne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html