Az érdeklődés még így is erősebb volt a vártnál, elemzők ugyanis arra számítottak, hogy csak 7,5 milliárd euró lesz az igény a bankok részéről a szeptemberi, meglehetősen szerény érdeklődést kiváltó aukció után.

Az ECB tavaly júniusban jelentette be, hogy szeptemberben elindítja célzott hosszú távú refinanszírozási programját a reálgazdaság növekedésének támogatása és a deflációs veszély elhárítása végett. A tervek szerint 2016 júniusáig negyedévenként tartanak aukciókat. A célzott hosszú távú refinanszírozási program azonban a másodhegedűs szerepébe szorult, miután az ECB márciusban elindította nagyszabású mennyiségi enyhítési programját.

Többet reméltek Frankfurtban

A TLTRO nem volt igazán sikeres már a kezdetek kezdetén sem, a kereskedelmi bankok által igényelt hitelek nagysága rendre jóval alatta maradt annak, amit az ECB kihelyezett volna. Tavaly szeptemberben 82,6 milliárd, decemberben 129,8 milliárd, idén márciusban 97,8 milliárd, júniusban 73,9 milliárd, szeptemberben pedig mindössze 15,5 milliárd euró olcsó hitelt vettek fel a bankok négyéves futamidőre. A kihelyezett hitelek összege a mostani, immár hatodik aukció után 418,1 milliárd euróra emelkedett, miközben az ECB azt remélte, hogy ennyi pénzt már az első két aukción szétoszt.

A TLTRO keretében kihelyezett hitelek kamatát januárban 10 bázisponttal 0,05 százalékra csökkentette az ECB, így a kereskedelmi bankok gyakorlatilag ingyen tudnak hitelt nyújtani a vállalkozásoknak és a háztartásoknak ezen a mechanizmuson keresztül. A célzott hosszú távú refinanszírozási programot igénybe vevő kereskedelmi bankoknak az alacsony kamatozású hitelt a magánszférába - a vállalkozásoknak és a háztartásoknak - kell tovább adniuk. Azoknak a pénzintézeteknek, amelyek nem tesznek eleget ennek a feltételnek, már 2016 őszén vissza kell fizetniük a TLTRO keretében felvett hiteleket. Más szankcióktól azonban nem kell tartaniuk.