Nem jött be Putyin ravasz terve, de azért jól kavarta a lapokat

Kína kulturált hangulatban vendégül látta a világ legbefolyásosabb vezetőit a G20 csúcsértekezletén, Vlagyimir Putyin orosz államfő megmutatta, hogy bárki szóba áll vele ebben a körben, ennél komolyabb eredményt azonban nem hozott a látványos értekezlet.
Napi.hu, 2016. szeptember 6. kedd, 19:22
Fotó: Napi.hu

Kína örömmel nyugtázhatta, hogy sikeresen megrendezte a világ legbefolyásosabb országainak csúcsértekezletét Hangcsou városában - ám a világsajtó képviselői egyetértenek abban, hogy ezzel el is mondtunk minden pozitívumot a tanácskozásról. Sikerült elkerülni a résztvevők közti konfliktusok felszínre kerülését, sőt volt, amiben mindenki egyetértett.

Nevezetesen a világ vezetői úgy látják, hogy bizony-bizony a globális gazdaság nincs valami jó bőrben, és sokféle intézkedésre lenne szükség annak érdekében kigyógyítsák krónikus betegségeiből.

Kína és az USA közösen jelentette be, hogy ratifikálják a tavaly év végén Párizsban aláírt klímavédelmi egyezményt. Ez nem kevés, hiszen végső soron a két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országról van szó.

A felszín alatt

Ha azonban megkapargatjuk a felszínt, mindjárt nem látjuk olyan felhőtlennek a világ legbefolyásosabb vezetőinek viszonyát. Az USA és Oroszország az ígéret ellenére nem tudott megállapodni a szíriai rendezés alapjairól, és a résztvevők meglehetős kettős mércével mérték a protekcionizmusról és a szabadpiacról kialakított véleményüket.

A kínai média érezhető örömmel nyugtázta, hogy nem kerültek felszínre olyan viták, mint például Peking és Tokió nézeteltérése a dél-kínai tenger néhány olajban gazdag szigetének hovatartozásáról. Ugyanakkor hangot adott a kínai vezetés frusztrációjának azzal kapcsolatban, hogy a nyugati országok igyekeznek megakasztani az ázsiai ország gazdasági virágzását.

Barátságtalan lépések

Ezzel egyebek mellett ara utalt, hogy például Ausztrália éppen a csúcs előtt blokkolta a legnagyobb energiaellátó hálózatának eladását 10 milliárd ausztrál dollárért (7,63 milliárd USA-dollár) egy kínai vevőnek. Nagy-Britannia felfüggesztette Kína 24 milliárd dolláros beruházását a Hinkley Point-i atomerőmű-fejlesztésbe.

Eközben a nyugati országok Pekinget vádolják azzal, hogy titokban akadályokat állít a tőkeáramlás szabadsága elé. A fejlett országok cégei nem mernek beruházásokba fogni Kínában, mert attól tartanak, hogy a szabályozás megváltoztatásával nehézzé vagy lehetetlenné teszik a tevékenységüket.

Nem sikerült megállapodásra jutni az acéltermelés visszafogásáról. Az ügyhöz közel álló források azt szivárogtatták ki a Reutersnek, hogy Kína akadályozta meg ennek a kérdésnek a felvetését a csúcs zárónyilatkozatában. Nagy-Britannia különösen szenved attól, hogy a beáramló kínai acél tönkreteszi hazai termelőit.

Putyin manőverei

Vlagyimir Putyin orosz államfő a szakértők szerint sikeresen mozgott vezetőtársai között, mások azonban úgy látják, hogy nem érte el fő célját - derül ki a Newsweek tudósításából. Kétségtelen, hogy az orosz vezetőt az elmúlt évek G20-csúcsain már-már páriaként kezelték kollégái az ukrajnai orosz területfoglalások miatt, míg a hét végén 10 kollégájával folytatott külön megbeszéléseket, bizonyítva, hogy Oroszország újra ott van a nagyok között.

Ugyanakkor Ukrajnával kapcsolatban nem ért célt. Szakértők szerint azt szerette volna, ha a kijevi vezetés kihagyásával, német és francia kollégájával egyeztethet az ottani teendőkről, ám Angela Merkel kancellár és Francois Hollande államfő világossá tette, hogy ez így nem fog menni.

Más szóval nem tekintik Oroszországot olyan országnak, amelynek semmi köze az ukrán belviszályokhoz. Ez már csak azért is indokolt, mert a Krím elcsatolásán túl Délkelet-Ukrajna egy része is gyakorlatilag orosz kézen van. Putyin végül kénytelen volt kijelenteni, hogy találkoznia kéne ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval. Ettől a G20-csúcs előtti hetekben mereven elzárkózott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.09.07 10:37

@matura: ez persze baromság. Putyin nem csatolt el területeket a - krimiek nem akartak Ukrajnához tartozni. Ilyen erővel a Nyugat is bőven csatotl el területeket, hogy csak ebből az évezredből mindjárt Koszovót vagy Dél-Szudánt említsem.

A csapokat többször is elzárták, pl. az ukránok is, amikor ezzel akarták zsarolni az oroszokat. Az oroszok pedig azért zárták el, mert az ukránok nem akartak fizetni.

Az ezer éves testvérország című fordulaton jót röhögtem, nektek bolsiknak kórósoan kevés a történelmi tudásotok és az is sablonos. Ukrajna ugyanis annyira ezer éves ország, hogy pontosan 25 éve független állam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.09.07 10:25

Multkor putyin interju volt, miért is csatolt el területeket, válasz, hogy mertek egy 40 milliós ország
szabadkereskedelmi szerződést az EU-val, ezért hadüzenetet és nem agresszor?, mikorpont putyin zárt előtte el olaj és gázcsapokat ukrajnával, egy 1000 éve testvérországgal, akik összes háborúban vérüket ontották az oroszokért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2016.09.07 08:31

@Neduddgi_uncensored:
Ez is egy "kulturált" célzás: ?Kerüljék az üres beszédet, amikor a gazdasági növekedés gyorsításáról beszélnek.? Erre kérte a házigazda kínai elnök a G20-as találkozó résztvevőit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ttibu73, 2016.09.07 08:17

@Dakota Summer: Mi van IVÁN megint, meg kell védeni megint az orosz érdekeket ? Putyka eddig is maga a sátán volt meg ezután is az lesz ! Az oroszok már annyi magyar vért ittak, hogy mint niagara éves víz hozama ! Te tetü hazaáruló, nem gondolod, hogy egy szavát is elhiszem !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.09.07 06:24

@zuljin: aham. Amióta kiderült, hogy Viktor is jóban van Putyinnal, azóta Putyin hirtelen a nagy sátán lett szemetekben.

Az, hogy Viktor fikázza a nyugatot, bolsi fantazmagória. Védi a magyar erdeket (legalább is azt, amit annak tart) a nyugattal szemben és a nyugati erdeket a bolsikkal szemben. Ez a dolga. Ezt kellett volna tennie az elvtarsaidnak is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html