Nem kap több IMF-hitelt Ukrajna?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) esetleg visszatartja az Ukrajnának szánt hitel aktuális részletét. Erről a The Wall Street Journal Europe számolt be a Valutaalap és a kijevi kormány között folyó tárgyalásokat jól ismerő forrásra hivatkozva - írja az MTI-eco.
NAPI Online, 2009. február 10. kedd, 12:22
Fotó:

Az IMF tavaly beleegyezett abba, hogy 16,4 milliárd dollár hitelt nyújt. Cserébe Ukrajna egyebek között azt vállalta, hogy csökkenti költségvetési hiányát.
A hitel első, 4,5 milliárd dolláros részletét Ukrajna tavaly novemberben kapta meg. A második részlet folyósítása hamarosan időszerűvé válik, de az nagy valószínűséggel elmarad - fogalmazott a lap által idézett forrás.

Ukrajna a hitelrészlet várható elmaradása miatt a múlt héten arra kényszerült, hogy a világ vezető országaihoz, így az Egyesült Államokhoz, az Európai Unióhoz, Kínához és Oroszországhoz forduljon rendkívüli pénzügyi támogatásért. Oroszországgal a múlt héten már tárgyalt is egy 5 milliárd dolláros kölcsönről. Az amerikai külügyminisztérium pedig azt közölte, hogy tanulmányozza az ukrán kérést.

Ukrajna különösen megszenvedi a globális gazdasági visszaesést, mert fő exporttermékei - a fémek és a műtrágyák - iránt jelentősen csökkent a külföldi kereslet.

HOZZÁSZÓLÁSOK