Nem kell a gyors euró, zuhan a zlotyi

A Lengyel Nemzeti Bank hétfőn határozottan eltanácsolta a lengyel kormányt az euró gyors bevezetésétől, kiütve ezzel egy fontos elemet a zlotyi árfolyamát amúgy is nehezen tartó állványzatból.
NAPI Online, 2009. február 16. hétfő, 17:51
Fotó:

- Hatalmasak az euró korai bevezetésének kockázatai, az idei év nem jó az ERM-II.-be való belépésre - mondta a lengyel központi bank elnökhelyettese, Witold Kozinski varsói sajtóértekezletén, bemutatva a bank 479 oldalas, új tanulmányát az eurócsatlakozás előnyeiről és hátrányairól.- írja az MTI-Eco

A zlotyi hétfő reggel már 3 százalékot zuhant, mert a japán gazdaság meredek rosszabbodásáról megjelent új adatok és a Hetek (G7) nagyrészt eredménytelen hétvégi válságtanácskozása miatt gyorsan terjedt a térségi kockázatkerülés, majd Kozinski nyilatkozata nyomán újabb 1 százalékot vesztett a lengyel valuta, új ötéves mélypontra, 4,8020/euróra, mielőtt valamelyest összeszedte magát.

Az elmúlt hetekben a lengyel kormány minden erejével igyekezett fenntartani a látszatot, hogy az euróövezetbe való készülődés sínen van, habár nem tagadta, hogy halasztás lehetséges, ha a piacok bizonytalanok maradnak. Ezzel igyekeztek támogatni a zlotyit. Ám a központi bank hétfői akciója eloszlatta a képmutatást, nyíltan kimondván, hogy "a jelenlegi körülmények között nehéz gazdasági érvet találni az ERM-II.-be való belépés mellett".

A lengyel kormány hivatalos stratégiája szerint Lengyelországban 2012-ben kellene bevezetni az eurót. E menetrend szerint a zlotyit ez év közepén vinnék be az euróövezet előszobájába, az európai átváltási mechanizmusba (ERM-II.), ahol plusz-mínusz 15-15 százalékkal ingadozhat a lengyel és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapítandó sávközép körül.

A lengyel központi bank hétfőn megjelent tanulmánya szerint az euróövezeti tagság előnyei egyértelműek hosszú távon, mindenekelőtt a gazdasági növekedés támogatásában, ám rövid távon a kockázatok túl nagyok. "Bizonytalan a képesség a maastrichti feltételek tartós betartására, ezért jobban el kell gondolkodni az ERM-II.-be való belépés megfelelő időzítéséről", írták a tanulmány szerzői.

- Politikusaink nem segítik a zlotyit azzal, hogy a sajtón keresztül vitatkoznak az eurós stratégiáról - kommentálta a helyzetet egy banki elemző a Dow Jones számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK