Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olajárak emelkedése ellenére nem kell tartós és jelentős drágulástól tartani - mondta Ben Bernanke az amerikai szenátusban. A Federal Reserve elnökének célja nyilvánvalóan a gazdasági szereplők inflációs aggodalmának hűtése, stabil inflációs várakozások hiányában ugyanis könnyen lehet, hogy egyfajta önbeteljesítő inflációs folyamat veszi kezdetét.

Az inflációs kockázatok erősödését az amerikai fogyasztók már saját bőrükön is érzik: a benzin gallononkénti ára egyetlen év alatt 2,70 dollárról 3,37 dollárra emelkedett, és itt valószínűleg nem csak az olajárak emelkedéséről van szó. Sokan vádolják azzal a Fedet, hogy a novemberben meghirdetett 600 milliárd dolláros, idén júniusban lejáró állampapír-vásárlási programjával növelte az inflációs kockázatokat.

Bernanke a Banking Committee tagjait arról próbálta meggyőzni, hogy a nyersanyagárak emelkedéséért nem a Fed állampapír-vásárlásait (és a gyengülő dollárt) kell okolni, hanem bizonyos keresleti és kínálati tényezőket. Persze ez nem jelenti azt, hogy a program feltételei biztosan nem fognak változni. Ha a körülmények megkövetelik, akkor készek vagyunk megtenni a szükséges lépéseket, hiszen a legfontosabb, hogy úgy élénkítsük a gazdaságot, hogy közben ne veszélyeztessük az árstabilitást - hangsúlyozta ezúttal is az elnök.