Nem kell mindenkinek a devizahitelmentő törvény

A lengyel pénzügyminiszter szerint a devizahitelesek problémáinak megoldása a bankok dolga, és a kormány nem tervez intézkedéseket védelmükben.
Napi.hu, 2015. február 2. hétfő, 13:30
Fotó: Reuters

Mateusz Szczurek lengyel pénzügyminiszter a TOK FM rádiónak adott interjújában kijelentette: a kormány nem tervez intézkedéseket a svájci frankban eladósodottak védelmére, szerinte ez elsősorban a bankok, és kisebb mértékben az ügyfeleik dolga.

Véleménye szerint a bankok maguktól tesznek lépéseket a probléma megoldására, tárcája elkészíti és nyilvánosságra hozza a pénzintézetek ügyfélbarát megoldásai szerinti rangsorát. Hangsúlyozta, hogy semmilyen törvényre sincs szükség a probléma megoldásához, és csak végszükség esetén befolyásolnák más módon a bankok tevékenységét. Szczurek ellenzi azt is, hogy a hiteleket a szerződéskötés napjának árfolyamán váltsák át zlotyra, ami idén több mint 20 milliárd zlotys (160 milliárd forint) veszteséget okozna a hitelnyújtóknak.

A gazdasági minisztérium és a lengyel bankszövetség javaslatát már elfogadták a bankok, így akár már július 1-től lehetővé teszik a frankhitelek zlotyra váltását a frank árfolyamának felszabadítása előtti árfolyamon, és akár évekre felfüggesztik az adósok törlesztési kötelezettségének teljesítését.

HOZZÁSZÓLÁSOK