Bár Moszkva eredetileg azt tervezte, hogy augusztus 1-ével megszünteti a bevándorlási szabályoknak az ukránok bevándorlóknak biztosított enyhítését, a szövetségi migrációs hivatal most bejelentette, hogy meghosszabbítják a kedvezmények alkalmazását.

A szervezet szóvivője szerint minden ukrán állampolgár automatikusan további 90 napra kap oroszországi tartózkodási engedélyt, amely alatt folyamodhat munkavállalási engedélyért.

A TASZSZ jelentése szerint a migrációs hivatal statisztikái azt mutatják, hogy jelenleg összesen 2,64 millió ukrán tartózkodik orosz területen, közülük több mint 1 millió a polgárháború dúlta délkeleti országrészből érkezett - vagyis gyakorlatilag ezek tekinthetők menekülteknek.

Megdöbbentő, hogy közülük mindössze alig több mint 570-en folyamodtak menedékjogért, és kapták meg azt az ideiglenes letelepedési engedéllyel együtt, ami lehetővé teszi a munkavállalást is. Még a letelepedési támogatást biztosító kormányprogram nyújtott lehetőséggel is csak 100 ezren éltek.

A háborús bevándorlási hullám súlyos nehézségeket okozott az ukrán határ menti körzeteknek, ahol még most is 369 menekülttábor működik és nyújt ideiglenes otthont 21 ezer migránsnak.