Görögország a totális bankválság határára került - értékeli a péntekre kialakult helyzetet a Guardian, miután az eurózóna pénzügyminisztereinek (eurócsoport) tárgyalásai eredménytelenül, kölcsönös vádaskodással végződtek. Ezzel az ország egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kiessen az eurózónából. Ezt megelőzően napközben Angela Merkel német kancellár "megtréfálta" a devizapiacokat.

Cáfolta ugyanis a Die Zeitben megjelent információt, miszerint a görögök megkapnák a bankok feltőkésítésére szánt összegből megmaradt tízmilliárd eurót, amelyből az év végéig törleszthetnék minden adósságukat. Merkel jelezte, hogy csak az eddigi ajánlatokról tud, azaz nincs szó új pénzügyi megoldásról. Az euró 0,3 százalékkal gyengült a dollárral szemben a kancellár megjegyzése nyomán.

Segélykiáltások

A görög központi bank sürgős pluszforrást kért az Európai Központi Banktól (ECB), hogy el tudja látni euróval a kereskedelmi bankokat. Az ECB az elmúlt hónapokban már csupán rendkívüli hitelkeretén, az ELA-n keresztól finanszírozza a görög pénzügyi rendszert. Ennek keretösszegét szerdánként emelik, ám az elmúlt időszakban viszonylag kicsi, egymilliárd euró körüli összeggel tolták feljebb a hitelplafont.

Eközben azonban felpörgött a betétek kivonása a görög bankokból. Az ECB döntéshozói pénteken telefonos távkonferencián egyeztetnek arról, hogy teljesítik-e az athéni központi bank kérését - derült ki az ekathimerini.com hírportál értesüléséből. A helyzet súlyosságával azonban a görögök segélykiáltása nélkül is tisztában voltak az európai jegybank szakértői. Ezt bizonyítja, hogy az eurócsoport csütörtöki ülésén súlyos kétségeket osztottak meg a résztvevőkkel. Eszerint nem biztosak benne, hogy a görög bankok hétfőn is ki tudnak nyitni - jelentette a Reuters. Hasonló véleményen vannak a brit Barclays bank elemzői.

Menekül a pénz

A bankokból távozó összegről különböző információk láttak napvilágot. A Guardian arról írt, hogy hétfőtől csütörtökig kétmilliárd eurót vontak ki az ügyfelek a számláikról, ezen belül a hét negyedik napján egymilliárdot. Az ekathimerini.com hárommilliárdos, illetve 1,2 milliárdos pénzfelvételről tud. A görög portál szerint ez azt jelenti, hogy a pénzintézetek trezorjai kiürültek. Ez késztette az athéni központi bankok, hogy 24 órával az ECB legutóbbi, szerdai - 1,1 milliárd eurós - ELA-emelése után további forrásért forduljon az európai jegybankhoz.

A bank 3,5 milliárd eurót kért, ennyivel kellene megemelni a jelenlegi 84,1 milliárd eurós keretet - tudta meg a hírportál a az ügyhöz közel álló informátoroktól. Banki szakértők úgy vélik, hogy az ECB teljesíteni fogja a kérést, mert legalább addig finanszírozza Görögországot, amíg esély van az athéni kormány és EU-IMF páros megállapodására az ország további hitelezéséről. Emellett az elutasító válasz kiütné a görög kereskedelmi bankokat. Ebbe a lehetőségbe inkább bele sem akarnak gondolni.