Nem kér a magyarokból a román kormányfő

Victor Pontát bízta meg kormányalakítással az államfő.
Túrós-Bense Levente, 2012. december 17. hétfő, 18:18
Fotó: Napi.hu

Mégsem kap szerepet az új román kormányban az RMDSZ, miután a választásokon fölényes győzelmet arató Szociálliberális Unió (USL) hétfői találkozóján két szövetséges a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) is ellenzett bármilyen együttműködést a kisebbségi szervezettel - jelentette be Victor Ponta kormányfő (képünkön). Hozzátette: a döntés végleges, az RMDSZ legfeljebb a kisebbségeket érintő oktatási és kulturális területen képviseltetheti magát a törvényhozásban, államtitkári tisztségekre ne is számítsanak.

Az RMDSZ ilyen körülmények között konstruktív ellenzéki szerepre készül, és pénteken várhatóan nem szavazza majd meg az új kormányt - jelentette ki Kelemen Hunor a szövetség elnöke. Hozzátette: a jövőre nézve nem túl bíztató, hogy bár a választások után - amikor még nem lehetett tudni, hogy az USL megszerezte-e a parlamenti helyek kétharmadát - maga Victor Ponta vetette fel az együttműködés lehetőségét, most azonban már ennek ellenkezőjét állítja.

Az USL vezetői később megerősítették, hogy már a választások előtt tárgyaltak az RMDSZ-szel az esetleges együttműködésről. Victor Ponta hangsúlyozta: kormánya továbbra is kész párbeszédre az RMDSZ-szel, a magyarság egyedüli politikai képviselőjével az alkotmány, a választási rendszer, a kisebbségi jogok, valamint a regionális fejlesztés terén tervezett reformokról.

Traian Basescu államfő - a politikai elemzők korábbi jóslatai ellenére - hétfőn mégis megbízta Victor Pontát a kormányalakítással. Az új kormány beiktatásáról várhatóan pénteken szavaz a bukaresti parlament.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2012.12.17 23:38

Tényleg furcsa rasszjegyei vannak Pontának. Japán arc, arab bőrrel. Tipikus regati román. Az erélyi románok európaiak (kinézetre), de a regatiak senki máshoz nem hasonlíthatóak: barna bőr, fekete szem-haj, de nem arabok vagy törökök, mégkevésbé perzsák. Valami eltűnt kis törzs hegyekben beltenyészett utódai.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2012.12.17 19:02

Mi sem kértünk soha a románokból,csak a vérbajos franciák hozták a nyakunkra ...,egy primitív népség ,besenyő-macedon-román-cigány -albán keverékek...,és azt mondják ,hogy rómaiak...

..az összes olasz szégyenkezik e miatt ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html