Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank monetáris politikai bizottsága csütörtökön tartott ülésén 17 százalékon tartotta az irányadó, egyhetes repokamatot, és jelezte, hogy mostanában nem várható kamatcsökkentés, sőt, szükség esetén kész tovább szigorítani a monetáris feltételeket.

A tanácskozás után kiadott közleményében a testület rámutatott, a koronavírus-járvány lassította a szolgáltatási szektort, és a rövid távú kilátásokat erős bizonytalanságok övezik, ami megakadályozta, hogy újabb kamatemelést hajtson végre az infláció megfékezésének érdekében.

A központi bank megerősítette, hogy mindaddig fenntartja a szigorú monetáris politikát, amíg az éves összevetésű fogyasztói árindex közel 15 százalékos üteme lassulásra nem vált érzékelhetően. Decemberben 14,6 százalékra rúgott az éves infláció, ami jóval meghaladja az 5 százalékos jegybanki célt. Ha az első negyedévben tovább gyorsul az infláció és a török líra tovább gyengül, a jegybank kész emelni a kamatokat.

A döntés bejelentése után majdnem 1 százalékkal erősödött a török líra dollárhoz viszonyított árfolyama.

A török jegybank tavaly szeptemberben indított új kamatemelési ciklust, miután újabb történelmi mélypontra gyengült a török líra a dollárhoz képest, és a zuhanórepülést nem tudták megállítani az agresszív dolláreladások.

A jegybank szeptemberben 2 százalékponttal, 10,25 százalékra, novemberben újabb 4,75 százalékponttal, 15 százalékra, decemberben pedig további 2 százalékponttal, 17,00 százalékra húzta fel az egyhetes repokamatot, hogy erősítse a török lírát és ezáltal lassítsa az inflációt.

A török gazdaságot keményen sújtotta a koronavírus-járvány. A bruttó hazai termék (GDP) ugyan éves összevetésben 6,7 százalékkal, 2018 eleje óta legerősebb ütemben nőtt a harmadik negyedévben, de a második negyedévben 9,9 százalékos csökkenést jegyeztek fel.