Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ítélőtábla döntéséről az Adevarul című napilap elektronikus kiadásában számolt be pénteken a Mentsétek meg Verespatakot civil szervezetre hivatkozva. A beruházást ellenző szervezet szerint ez az ítélet érvényteleníti a Deva Gold által 2010 óta megszerzett valamennyi engedélyt, így a környezetvédelmi és az építkezési jóváhagyást, ezért a beruházás sorsa meghatározatlan időre ellehetetlenül - állítja a civil szervezet.

A területrendezési tervet a kanadai többségi tőkével létrehozott Deva Gold SA javaslatára fogadta el 2010-ben a dél-erdélyi Hunyad megyei Felsőcsertés önkormányzata. Az ítélőtábla gyakorlatilag helyben hagyta a Kolozs megyei törvényszék januári ítéletét, amely megállapította, hogy a területrendezési terv alapját egy törvénytelenül kiállított környezetvédelmi engedély képezte.

A területrendezési terv azokat a helyi szabályozásokat tartalmazta, amelyek a telkek felhasználására vonatkoznak, a felszíni bánya, a zagytározók létrehozását és a feldolgozó üzem megépítését tették lehetővé.

A felsőcsertési ciántechnológiás aranybányászatot tervező Deva Gold SA a kanadai Eldorado Gold és a román Minvest Deva társaság közös cége. A román állami tulajdonban levő Minvest Deva 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a társaságban.

A kitermeléshez évente 1653 tonna ciánt használnának, ami révén egy 456 hektáros területen 45 millió tonna ércből 68 tonna aranyat és 490 tonna ezüstöt nyernének ki 16 év alatt. A beruházás 221 új munkahelyet teremtene. A toxikus nehézfémeket is tartalmazó több tízmillió tonnányi cianidos zagyot egy 169 és egy 70 méter magas gáttal rekesztenék el olyan völgyekben, amelyek alatt sűrűn lakott települések fekszenek.