BUX
39563

Nem lesz biztosíték a görög mentőcsomagra

Angela Merkel német kancellár vasárnap ismét elutasította azt az elképzelést, hogy Görögország biztosítékokat adjon az euróövezeti országoknak a második mentőprogramja fejében, és azt mondta, hogy már az erre vonatkozó, előzetes finn-görög megállapodás sincs napirenden.

MTI-Eco, 2011. augusztus 28. vasárnap, 17:26

"Görögország hitelképességének csak még jobban ártana" a részleges biztosítékadás - idézte a kancellár szavait a Bild am Sonntag című német lap vasárnap. Az euróövezeti országok a jövő héten folytatják a megbeszéléseket valamilyen, mindenkinek megfelelő megoldásról - tette hozzá a Dow Jones hírügynökség.

A görög kormány két hete közölte, hogy megegyezett a finn kormánnyal a pénzügyi segítségért cserébe lekötendő biztosítékról. Ennek értelmében Görögország 500 millió eurót helyezett volna egy letéti számlára. Az összeget Finnország a legjobb osztályzatú államkötvényekbe fektette volna 25 évig. Kamatos kamattal a befektetés 25 év múlva megfelelne a most tervezett második, 109 milliárd eurós görög mentőprogramhoz való finn hozzájárulás összegének, azaz 1,6-1,8 milliárd eurónak. Miután azonban más euróövezeti országok - köztük Ausztria, Hollandia, Szlovákia - is jelezték, hogy hasonló biztosítékokra tartanának igényt, a vita parttalanná vált, és a biztosíték ügye a nagyobb euróövezeti országok, köztük Németország javaslatára lekerült a napirendről; a görög-finn megállapodást sem írták alá.