Nem lesz ennek jó vége - Komoly figyelmeztetés érkezett

A laza monetáris politika a "permanens likviditás illúzióját" teremtette meg, ami egyre kockázatosabb befektetésekre ösztönzik a befektetőket. Nem jó jel, hogy a piacok rendkívül visszafogottan reagáltak az elmúlt hónapokban a geopolitikai konfliktusokra - figyelmeztetett a BIS monetáris és gazdasági részlegének vezetője.
Napi.hu, 2014. szeptember 15. hétfő, 12:07
Fotó: Reuters

A laza monetáris politika a "permanens likviditás illúzióját" teremtette meg, ami kockázatos befektetésekre ösztönzi a piaci szereplőket és felnyomják az eszközárakat. Minél tovább szól a zene és minél hangosabban, annál fülsiketítőbb lesz után a csend" - fogalmazott Claudio Borio, a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) monetáris és gazdasági részlegének vezetője riportereknek az  AFP szerint.

A szakember szerint a piacok nem lesznek likvidek, amikor a legnagyobb szükségük lenne erre, ezért ennek nyomán szigorú prudenciális szabályozást, a piaci szereplőktől pedig extra elővigyázatosságot sürget.

A jegybankok jelenleg rekord alacsonyan tartják a kamataikat, a gazdaságokat pedig telenyomták likviditással: először, hogy megelőzzék a recessziót a pénzügyi válság idején, aztán pedig azért, hogy a gyenge gazdasági növekedést fellendítsék.

A világ jegybankjainak központi bankja, a BIS, már régóta figyelmeztet arra, hogy ez a politika a befektetőket a rövid távú, magas kockázatú eszközök felé irányítja, ami egy újabb potenciális összeomlást okozó eszközbuborék kialakulásához vezet.

Borio szerint a piacok "rendkívül visszafogott volatilitást" mutattak az elmúlt hónapokban, hasonlóan a pénzügyi válság előttihez, ami a "magas kockázatvállalás jele" lehet. Az ukrajnai és a közel-keleti konfliktusok okoztak némi kilengést a piacokon augusztus elején, de ez az aggodalom hamar elhalt és a kockázatkereső hajlam és a hozamvadászat újra visszatért - mutatott rá a szakember.

Az állandó likviditás illúziója most éppúgy jellemző, mint a múltban - mondta Borio, aki szerint az évek óta tartó "szokatlanul alkalmazkodó" monetáris politika a befektetőknek azt a biztonságérzetet adja, hogy az alacsony kamatok továbbra is fennmaradnak vagy csak fokozatosan emelkednek. Ez a meggyőződés a nemzetközi bankrendszerre is kiterjedt, ahol a követelések mértéke január és március között 580 milliárd dollárral emelkedtek  a BIS szerint. Ez az első jelentős negyedéves növekedés 2001 vége óta -  tette hozzá Borio.

Miközben ez nem volt elég arra, hogy ellensúlyozza az előző negyedéves csökkenést, az éves összehasonlításban a 2013 végi 4 százalékos visszaesés 2 százalékra csökkent március végére - áll a BIS vasárnap kiadott jelentésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.09.15 12:32

@illiber: Nem jó jel, hogy a piacok rendkívül visszafogottan reagáltak az elmúlt hónapokban a geopolitikai konfliktusokra ...


.kik azok a piacok ,van fejük ?..nem sokáig ...


--------------------------------------------------------------

Te fogyatekos vagy? Ilyen kerdes utan, neked nem kene kommentalni semmit sem.. csak elsullyedni szegyenedben.. Ez minden amit hozza tudsz ehhez fuzni?? Ez valoban komolyan gondoltad?? Honnan szalasztottak??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.15 12:20

Nem jó jel, hogy a piacok rendkívül visszafogottan reagáltak az elmúlt hónapokban a geopolitikai konfliktusokra ...


.kik azok a piacok ,van fejük ?..nem sokáig ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html