Andrea Enria, az Európai Bankfelügyelet (EBA) szerint a következő évben megtartandó banki stresszteszt pozitív hatása erodálódhat, amennyiben a döntéshozatal nem válik gördülékennyé és a nemzeti érdekeket nem szorítják korlátok közé. Az EBA-nak el kell távolodnia a konszenzusalapú kormányzati tradícióktól - hangsúlyozta.

Válságban európai döntési mechanizmus kell egy bizottság jellegű döntési mechanizmus helyett - vélekedett Enria, aki azt is hozzátette: válságban a bizottságok nem működnek, mert konfliktusok állnak fenn.

A bankfelügyeleti és szabályozói kudarcok után a befektetői bizalom helyreállítása érdekében egy újabb átfogó stressztesztet végez el Európa 150 legnagyobb bankjain. Ezzel párhuzamosan az ECB az eurózónás hitelintézetek eszközállományának minőségét tekinti át. Az eredményeket egy éven belül publikálják, amely az európai bankunió bevezetését is szolgálná - ennek során az ECB válna a fő szabályozó szervvé és egy új szanálási keretszabályozást is létrehoznának a bedőlt bankok kezelésére.

Az FT szerint Enriát az aggasztja, hogy az általa irányított pan-európai szabályozó testület - amely egy, a 28 tagállam képviselőiből álló "ormótlan" bizottság akaratától függne - akadályozni fogja a pénzügyi rendszer stabilitására és hitelességének fenntartására tett erőfeszítéseket.

Az EBA elnökének szavait újabb, a német elképzeléseket érintő kritikaként is lehet értelmezni - jegyzi meg az FT -, hiszen Németország egyre inkább elzárkózik a centralizált európai struktúráktól. Márpedig - az ECB mellett - Enria is amellett érvel, hogy létfontosságú lenne, hogy az európai hatóságok nagyobb hatalmat kapjanak. AZ EBA vezetője az FT-nek úgy vélekedett, hogy a delegált felelősségek mellé minden egyes feladathoz annyi nemzeti biztosítékot csatolnak, amelyek láttán kétséges, hogy a bankfelügyelet el tudja végezni az adott feladatot.

Enria emellett megismételte az ECB tisztségviselőinek korábban kifejtett álláspontját, miszerint az európai bankok az amerikai társaikhoz hasonlóan erős tőkehelyzettel rendelkeznek, Ugyanakkor figyelmeztetett: az ECB eszközminőségi felülvizsgálata létfontosságú lehet bármilyen gyenge pont feltárásában.

Ebben a hónapban az ECB is szóváltásba keveredett a német pénzügyminiszterrel, amikor felvázolta a bankunió reformjának részeként a centralizált bankmentő hatóságról szóló részletes terveket. Wolfgang Schäuble ugyanis a nemzeti hatóságok hálózata mellett érvelt.