Nem lesz hiány orosz gázból Európában

Ukrajna garantálja a területén áthaladó orosz gázszállításokat Európába, hogy Oroszországnak "ne legyen tere zsarolásra" - mondta pénteken Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.
MTI-Eco, 2014. október 31. péntek, 14:48

Jacenyuk ukrán energiaipari tisztségviselők előtt egyszersmind bírálta a Déli Áramlat projektet, és hozzátette: "Ukrajna garantálja az orosz tranzitszállításokat, és nem fog ürügyet szolgáltatni Oroszországnak arra, hogy különféle szállítási útvonalak révén zsarolja Ukrajnát és Európát".

Oroszország, Ukrajna és az EU csütörtökön állapodott meg az Ukrajnába irányuló téli gázszállításokról. A gáz ára körüli vita miatt Oroszország júniusban szüntette be a gázszállítást Ukrajnának.

Alekszej Miller, a Gazprom gázipari óriásvállalat elnöke pénteken egy tévéinterjúban azt mondta, hogy a szállítások akár két napon belül megkezdődhetnek. Minden attól függ, hogy Ukrajna mikor tesz eleget a megállapodásban vállalt fizetési kötelezettségének. Ezek szerint Kijevnek az év végéig összesen 3,1 milliárd dollárt kell kifizetnie a korábbi orosz szállítások fejében, ebből mintegy 2,2 milliárdot még a szállítások újraindítása előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK