Nem lesz katalán függetlenségi népszvazás?

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a jövő szeptemberre tervezett katalán függetlenségi népszavazást - olvasható a bírói testület szerdán meghozott egyhangú döntésében az intézmény honlapján.
MTI, 2016. december 14. szerda, 18:06
Fotó: MTI/AP

A referendum megtartásának felfüggesztése egyelőre csak ideiglenes, a bíróság öt hónapon belül hozza meg végleges döntését arról, hogy megsemmisíti vagy jóváhagyja a népszavazást. Utóbbinak azonban meglehetősen kicsi a valószínűsége, mivel az alkotmánybíróság a 2014. november 9-re meghirdetett népszavazást is végül alkotmányellenesnek találta.

Ráadásul az elmúlt hónapokban a katalán parlament minden olyan döntését megsemmisítette, amely a Spanyolországtól való elszakadásra és az önálló katalán állam létrehozására irányult.

Az alkotmánybírák szerdai állásfoglalásukban felhívják a katalán vezetők figyelmét büntetőjogi felelősségükre a rendelkezés elfogadását és betartását illetően.

A katalán parlament a függetlenségi pártok többségi szavazatával október 6-án fogadta el, hogy 2017 szeptemberében népszavazást rendezzenek az autonóm közösség elszakadásáról.

A spanyol kormány ezt a döntést támadta meg az alkotmánybíróságon. Mariano Rajoy, miniszterelnök úgy véli, a helyi népszavazás sérti a spanyol nép egységét, szuverenitását.

Az előző kormányzati ciklusban a spanyol és katalán vezetés nem értett szót egymással, a párbeszéd lényegében megszűnt.

Az egy hónapja alakult kisebbségi spanyol kormány az elzárkózás helyett most késznek mutatkozik a tárgyalásra, ennek jele, hogy a feladatnak külön felelőse is van Soraya Saénz de Santamaría miniszterelnök-helyettes személyében.

HOZZÁSZÓLÁSOK