Ezt Caitlin Hayden, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője jelentette be csütörtökön Washingtonban. A D-napról június 6-án megtartandó franciaországi megemlékezésen mindkét elnök részt vesz majd, ám a kormányaik közötti viszony az ukrajnai orosz intervenció miatt hűvössé vált.

"Nem szerepel a tervek között találkozó Obama és Putyin elnök között" - közölte Hayden.

A szóvivő ugyanakkor nem zárta ki, hogy a két vezető szót váltson a megemlékezés sokoldalú megemlékezésein. Mint mondta, az Egyesült Államok arra sem számít, hogy Franciaország visszavonná Putyin elnök meghívását.

Az amerikai-orosz viszony már az ukrajnai válságot megelőzően is feszült volt, ezért Barack Obama tavaly lemondta a G20-csoport tavalyi szentpétervári tanácskozása előtt megtartani tervezett találkozót Vlagyimir Putyinnal. Akkor a szíriai polgárháború és az Oroszországba szökött amerikai informatikus, Edward Snowden ügye terhelte meg a kapcsolatokat.

Amerikai részről a szentpétervári G20-csúcsot megelőzően is elvetették a kétoldalú megbeszélés lehetőségét, ám a két vezető végül mégis tárgyalt külön is egymással.