Már azt latolgatják az elemzők, hogy Kína milyen szerepet vállalhat az európai adósságválság kezelésében, miután a ma éjszaka véget ért európai uniós csúcsértekezlet több csatornát is megnyitott erre a külföldi befektetők előtt. Az európai stabilitási eszköz (EFSF) megerősítésének egyik módja egy speciális alap létrehozása (SIV), amely fogadhatja magántársaságok és állami befektetési alapok forrásait is, illetve az európai bankok feltőkésítésében is szerepet játszhat az Európán kívüli tőke. Mindennek mérlegelése előtt azonban azt rögzítik az elemzők, hogy az európai döntéshozók végre valahára tettek egy nagy lépést a jó irányba.

Huss, elszállt a pánik

Azt kell mondjam, hogy a pánik hangulat, amely néhány héttel ezelőtt határozottan érezhető volt, tovatűnt - mondta a CNBC-nek nyilatkozva Erwin Sanft, a BNP vezető elemzője. Az a lehetőség, hogy az eurózónát az összeomlás fenyegeti, megszűnt, az ezzel kapcsolatos találgatásokat magunk mögött hagyhatjuk - teszi hozzá. Azt láthatjuk, hogy Európa politikai vezetői végre összetolták a fejüket, és egy olyan terven dolgoznak, amely előremozdítja a dolgokat.

A második görög csomag elfogadása nagy lépés volt a jó irányba - véli Marc Lansonneur, a Société Generale regionális igazgatója. A kialakult helyzetre átfogó, összefüggő válasz született, amit egy ideje már mindenki nagyon várt. A tőzsdei befektetők egyetérthetnek a szakértőkkel, hiszen a csúcs eredményeit emelkedéssel nyugtázták az ázsiai börzék és az euró héthetes csúcsra erősödött a dollárral szemben.

Kína üzletet szimatolhat

Az olyan országok, mint Kína vásárolhatnak az EFSF mellett felállítandó SIV kötvényeiből, amivel kivehetik részüket Európa tőkeszükségletének kielégítéséből - spekulál Sanft. Miután Európa előállt egy átlátható, eredményt ígérő tervvel, Peking, más feltörekvő országok és a gazdag arab államok kormányai könnyebben meggyőzhetők arról, hogy fektessék pénzüket az eurózóna megmentésébe.

Kína a világ legnagyobb hitelező országa, ezért egy olyan nagy projektben, mint ami itt körvonalazódik, jó eséllyel szerepet vállalhat - véli az elemző. Eddig hezitáltak a bizonytalanság miatt, ám most az állampapír-piaci invesztíciók mellett arra is lehetőségük lesz, hogy bekapcsolódjanak a bankok feltőkésítésébe. Utóbbi talán még nagyobb érdeklődést is kiválthat a pekingi döntéshozókban. Lansonneur szerint a nagy külföldi állami befektetők részvétele elég forrást hozhat a bajban lévő dél-európai országok gatyába rázásához. Kína üdvözölte az EU-csúcson született megállapodást és megerősítette, hogy Hu-Csin-tao kínai és Nicolas Sarkozy francia államfő tárgyalni fog Peking részvételéről az EFSF tevékenységében - jelentette az MTI Eco. A kínai devizatartalékok 30 százalékát számolják el euróban.

Lássuk a részleteket!

Az összkép jó, de az ördög az egyelőre ismeretlen részletekben lakhat - mondta Damien Boey, a Crédit Swisse hitelstratégája a BBC-nek nyilatkozva. Örömteli hír, hogy az EFSF hatóerejét ezermilliárd euróra emelik és megegyeztek a magánkézben lévő görög kötvények értékének 50 százalékos csökkentéséről, de a helyzet az, hogy egyelőre nem tudjuk, hogyan akarják a 440 milliárd eurós alap tőkevonzó képességét megemelni. Emellett az is kérdés, hogy az ezermilliárd elég lesz-e a bajok orvoslásához.

A részletek kidolgozására még nagyjából két hetet kell várni, tegnapi hírek szerint az uniós pénzügyminiszterek november 7-8-ai tanácskozására vár a feladat, hogy előálljon a technikai megoldásokkal. Az EFSF garanciavállalásával például - amely egy meglehetősen bonyolult pénzügyi konstrukció lesz - az lehet a gond, hogy az így felvett hitel az Eurostat elszámolási rendszere szerint növeli az államok adósságállományát.