BUX
41002

Nem Magyarországot választotta a GE és a Lufthansa

Jelentős high-tech beruházást visz Lengyelországba az amerikai General Electric (GE) gépipari vállalat és a német Lufthansa légiipari csoport. Olyan repülőgép-hajtóműveket fognak javítani, amelyek még meg sem születtek.

Barabás Júlia, 2016. december 6. kedd, 12:17

A német Lufthansa Technik és az amerikai GE Aviatiion közös vállalkozása, a Xeos 250 millió euró (78 milliárd forint, öt futballstadion ára) befektetésével high-tech repülőgéphajtómű-javító üzemet épít az alsó-sziléziai Sroda Slaskában - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes. A létesítményben a Lufhansa légitársaság gépeinek hajtóműveit fogják szervizelni.

A beruházás érdekessége, hogy a Xeos olyan rendszerek kiszolgálását viszi Lengyelországba, amelyek még el sem készültek, azaz a jövő hajtóműveit fogják gondozni a lengyel városban. Erre utalt a lengyel kormányfő helyettese büszkén azzal a megjegyzésével, hogy "130 évre szóló beruházás" érkezett az országába.

A projektben részt vesz a LOT-hoz, a lengyel nemzeti légitársasághoz (51 százalékban) és a General Electrichez tartozó Central European Engine társaság is. A gyár mintegy 500 embernek ad közvetlenül munkát, a fejlesztés a helyi önkormányzatnak évente kétmillió zloty bevételt hozhat.

A megfelelően képzett munkaerő utánpótlásának biztosítása érdekében együttműködést terveznek a helyi technikumokkal és a wroclawi műszaki egyetemmel.