Nem Merkel politikája a hibás a német támadásokért

A würzburgi és az ansbachi merénylet után Németországban ugyan kismértékben csökkent Angela Merkel támogatottsága, de a lakosság túlnyomó többsége nem gondolja, hogy a kancellár menekültpolitikája felelős a támadásokért - mutatták ki szerdán ismertetett felmérések.
MTI, 2016. augusztus 3. szerda, 14:57
Fotó: MTI/EPA

A Stern hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából hetente elvégzett, Stern-RTL-Wahltrend című reprezentatív felmérésének új adatai alapján a németek 46 százaléka szavazna Angela Merkelre, ha közvetlenül választhatnának kancellárt. Ez 1 százalékpontos gyengülés az egy héttel korábbbihoz képest.

A kancellár támogatottsága legutóbb január közepén - a szilveszterkor nők ellen többnyire észak-afrikai férfiak által elkövetett tömeges támadások után - volt hasonló szinten, akkor 44 százalékot mért a kutatást készítő Forsa közvélemény-kutató társaság. A menekültválság elmélyülése előtt, tavaly júliusban 56 százalékon volt ez a mutató.

Azonban a gyengülés ellenére továbbra sincs a színtéren olyan szereplő, akinek személyes támogatottsága akár csak megközelítené Angela Merkelét az úgynevezett kancellári preferencia vonatkozásában. Ezt mutatja, hogy a németek mindössze 15 százaléka választaná meg kancellárnak Sigmar Gabrielt, a CDU/CSU jobboldali pártszövetség utáni második legnagyobb politikai erő, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőjét, vagyis Angela Merkel előnye 31 százalékpontos.

A Stern-RTL-Wahltrend kutatás alapján a würzburgi és ansbachi merénylet, illetve a müncheni vérengzés után nem változott lényegesen a pártok támogatottsága. Az Angela Merkel vezette CDU és a bajor testvérpárt, a CSU szövetsége a szavazatok 35 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, ami megegyezik az egy héttel korábbi szinttel. Az SPD 1 százalékponttal 23 százalékra erősödött.

A Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek 12 százalékon, a Baloldal 9 százalékon áll. A legnagyobb parlamenten kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 9 százalékos, nem változott az egy héttel korábbihoz képest.

A Forsa a Stern megbízásából egy másik felmérésben a kancellár menekültpolitikája és a würzburgi és ansbachi támadás összefüggésének lakossági megítélését is megvizsgálta. Kimutatta, hogy a németek több mint kétharmada, 69 százaléka szerint Angela Merkel menekültpolitikája nem felelős a támadásokért.

A felmérés szerint a németek 28 százaléka véli úgy, hogy a kancellár menekültpolitikájára vezethetőek vissza a menedékkérők által, valószínűleg szélsőséges iszlamista meggyőződésből elkövetetett támadások. Az így vélekedők aránya az AfD szavazótáborában a legnagyobb, 78 százalékos. A többi párt táborában a többség nem okolja a kancellár politikáját a merényletekért.

A Stern-RTL-Wahltrend felmérést július 25. és 29. között végezték 2503 ember megkérdezésével. A támadások és a menekültpolitika összefüggéséről szóló kutatásban 1007 embert kérdeztek meg július 28-án és 29-én.

Július 18-án Würzburgnál egy bizonytalan személyazonosságú menedékkérő késsel és baltával megsebesített öt embert. Rárontott a rendőrökre is, ezért lelőtték. Július 22-én egy iráni-német állampolgár Münchenben kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. Július 24-én egy elutasított szíriai menedékkérő felrobbantotta magát Ansbachban; a férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek.

A hatóságok szerint a würzburgi és az ansbachi eset iszlamista terrortámadás lehetett, a müncheni vérengzés pedig valószínűleg az elkövető szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.08.03 18:42

A Szaddam Huszein és Kadhafi a túlvilágon ott állnak karba tett kézzel, és nézik a katonáikat ahogyan megbosszulják őket, és ezt pontosan tudja az Angela Merkel is és a világ összes vezető politikusa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.08.03 18:35

Én nem tudok egy olyan társadalmat elfogadni, ahol kislányokat kényszerítenek házasságra és egy kecskének több joga van, mint egy nőnek. Az araboknál a férfiaknak kedvező és nagyon kényelmes berendezkedés van, ahol egy nőnek semmilyen joga nincs gyakorlatilag. Viszont Isten előtt egyenlőek vagyunk, és először mindenki ember, utána nő és férfi. Ha bárki ezt nem képes elfogadni, hívják arabnak, vagy akárminek, nincs helye Európában, de a civilizált világban sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.08.03 18:27

Nem Merkel politikája a hibás a német támadásokért. Most erre mit lehet mondani. Ezek a gazdag arab milliárdosok valahová az évek alatt befektették a mérhetetlen vagyonukat, többek között a német autógyártásba, ami Magyarországnak is majdnem az összes GDP-jét adja. Szerintem azért a tulajdonosok valahol beleszólhatnak, hogy kik dolgozzanak a gyáraikban. Az itt a probléma, hogy nyilván az igazat sohasem mondják el az embereknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Franci111, 2016.08.03 17:33

Nem Angela Merkel hibás a Német támadásokért. olvashatjuk főcímként.Kissé zavarban vagyok,mert nem igazán tudható,hogy kik elégedetlenek az Elnök asszony politikájával.Nem gondolnám,hogy nagyot tévednék amikor az elégedetlenkedőknek a német lakosság köreiből értelmezem.Az elmúlt év végén a befogadottak létszáma 1 milliós létszámot is túlhaladta és az ottani hírekből magyar nyelvre fordított változatát olvasva van miért elégedetlenkedni.Már a befogadások elején azoknak a német családoknak akik bérlakásokban élték napjaikat a városok önkormányzatai felmondták a bérleti szerződéseiket és a helyükbe a sok befogadott családokat és ismerőseiket engedték beköltözni.Nem túl régen olvastam,hogy a mostani koalíciós pártnak a vezetője is az Elnök asszony ellen fordul a következő választáson nem kívánja támogatni az Elnök asszony eddigi "menekült barát" politikáját.Nem kizárt,hogy a sok "semmit tevők" létszámát szétosztással csökkenteni e miatt is lenne sürgős,mert a helyi lakosságnak is elfogyott a türelme az eddig is sok balhét okozó tömegekből,és a német nők idegen férfiak által elkövetett erőszakos szexuális cselekedeteiből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.08.03 15:13

"Nem Merkel politikája a hibás a német támadásokért"

Lügenpresse...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html