Nem módosították a román alapkamatot

Változatlanul 1,75 százalék maradt a román alapkamat, pénteken a román nemzeti bank igazgatótanácsa nem módosította az irányadó kamatot.
Szász Péter, 2017. augusztus 4. péntek, 13:29
Fotó: Napi.hu

A döntés összhangban van az elemzői várakozásokkal. A jegybank a kereskedelmi bankok kötelező valutatartalék-rátáját is változatlanul hagyta, így mind a lej, mind a valuta esetében 8 százalék maradt a kötelező tartalékráta.

Romániában 2015 május óta változatlan az irányadó kamat, amely történelmi mélyponton áll.

Júniusban 0,9 százalék volt a román éves inflációs ráta, amely az idén került pozitív tartományba, azelőtt másfél évig negatív volt. Az infláció illeszkedik a román jegybank által megszabott sávba.

A román központi bank az idén 1,6 százalékos inflációs rátával számol, a jövő évre 3,1 százalékos fogyasztói árindexet valószínűsít.

Mugur Isarescu, a román jegybank kormányzója úgy nyilatkozott korábban, hogy nem számítanak további alapkamat-csökkentésre, és 0,25 százalékpontos emelést valószínűsített, amikor az infláció is nőni fog. Egyes elemzők szerint ez leghamarabb az év második felében, ősszel következhet be.

A román jegybank az idén kétszer csökkentette idei inflációs előrejelzését. Eredetileg 2,1 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számoltak, amit két lépésben mérsékeltek 1,6 százalékra.

Olvassa el, hogy döntött a magyar monetáris tanács legutóbb.

HOZZÁSZÓLÁSOK