Nem muzsikál szépen az amerikai ipar

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál lényegesen szerényebben nőtt az ipari termelés augusztusban. A növekedés jócskán elmaradt az előző hónapokhoz képest is, amikor a koronavírus-járvány miatt bezárt gyárakban újraindult a termelés - írja az MTI a Fed adatai nyomán.
Szász Péter, 2020. szeptember 15. kedd, 19:24
Fotó: Getty Images

Szezonális kiigazítással számolva 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban havi összevetésben. Az elemzők nagyobb, 1 százalékos bővülésre számítottak.

Az ipari termelés júliusban 3,5 százalékkal, júniusban 5,7 százalékkal, májusban pedig 1,4 százalékkal bővült, mielőtt áprilisban 12,5 százalékkal, márciusan pedig 4,5 százalékkal esett. Tavaly augusztushoz képest 7,73 százalékkal csökkent az amerikai ipari termelés.

A múlt hónapban a feldolgozóipar termelése 1 százalékkal nőtt a júliusi 3,9 százalékos bővülés után. Elemzők nagyobb, 1,2 százalékos feldolgozóipari termelésnövekedésre számítottak augusztusra.

Augusztusban az ipari kapacitások kihasználtsága a várakozásoknak megfelelően 71,4 százalékra emelkedett a júliusi 71,1 százalékról.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,7 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK