Nem nő az olajkitermelés

A Kőolajexportáló Országok Szervezete, az OPEC szakminiszterei szerdai ülésük kezdete előtt már arra utaltak, hogy a szervezet nem változtat kitermelési kvótáján.
NAPI Online, 2007. december 5. szerda, 11:44
Fotó:

"Semmilyen okot nem látunk, ami igazolná a termelés növelését vagy csökkentését" - nyilatkozta Al-Naimi, szaúdi olajipari miniszter Abu Dzabiban szerdán reggel. Megerősítette ezt iráni kollégája, Gholam Hosszein Nozari, aki szerint a kereslet és a kínálat kiegyensúlyozott és nincs szükség a termelés növelésére. A nigériai olajügyi miniszter szerint sincs kilátás a kvóta emelésére, míg venezuelai olajminiszter azt mondta, hogy szerinte most tartják a termelési szintet és a kérdést egy esetleges január tanácskozáson tűzik napirendre. Shakib Khelil algériai szakminiszter azt fejtegette, hogy nincs több olajra szükség a piacokon, az ügyben konszenzus születhet.
A felhasználó országok részéről jelentős a nyomás, hogy a kartell növelje termelését, tekintettel a magas piaci árszintre. Elemzők szerint ha az OPEC nem emel, akkor a nyersolajárak ismét a hordónkénti 100 dolláros szint közelébe kerülnek. Jelenleg 90 dollár közelében van egy hordó olaj ára.

HOZZÁSZÓLÁSOK