BUX
38673

Nem nyílik meg a német munkaerőpiac

A várakozásoknak megfelelően a német kormány továbbra sem nyitja meg teljesen munkaerőpiacát az új tagállamok előtt. Ha a konjunktúra javul, lehet esély a változásra.

Egerszalóki Tímea, 2006. március 22. szerda, 12:22

A német szövetségi kormány ma délelőtt döntött arról, hogy igényli a munkaerőpiaci korlátozásokra vonatkozó átmeneti szabályozás meghosszabbítását, további három évre. A döntés nem meglepő, a német álláspont ugyanis már korábban ismert volt. Az irányított bevándorlási rendszernek, valamint a kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően - ahogyan eddig - a jövőben is vállalhatnak munkát az új tagállamokból érkezők.

Uwe Heye gazdasági tanácsos a budapesti német nagykövetség mai sajtótájékoztatóján elmondta: az európai, illetve a németországi gazdasági és munkaerőpiaci helyzet jelenleg nem alkalmas arra, hogy a korlátozásokat visszavonják. A Németországban bevezetett reformlépések ellenére sem javult az ottani munkaerőpiaci helyzet. Az állástalanok ötmilliós táborát nem sikerült csökkenteni sőt, az év végi adatok alapján nőtt a munkanélküliség, a ráta 12 százalékon áll.

A következő évekre viszont jók a konjunkturális kilátások, jövőre 1,6 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak. Ha legalább 2,0 százalékos bővülést sikerül elérni, akkor elképzelhető, hogy a jelenlegi hároméves szabályozás után már nem veszik igénybe a további két esztendős korlátozási lehetőséget, és megnyitják a munkaerőpiacot - fogalmazott Heye.
Németországban jelenleg 100 ezer, az új uniós államokból érkezett munkavállaló dolgozik és fizet tb-járulékot. A küldő országok között Magyarország a második helyen áll, fehéren 11 300 honfitársunk dolgozik Németországban.