A brit jegybank a csütörtökön bejelentett döntés szerint nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos (140 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

A kamattartási döntés többségi szavazással született; a monetáris tanács egy tagja 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésre voksolt. A mennyiségi enyhítés keretét egyhangú döntéssel hagyta változatlanul a testület.

A Bank of England 2009 márciusa óta tartja érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot. Ez mélységi rekord, a BoE alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamaton véget ért legutóbbi enyhítési ciklus közötti több mint három évszázadban ugyanis soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

A helyzet vágásra kényszeríthet

Mark Carney, a Bank of England kormányzója nemrégiben egyenes utalást tett arra, hogy még a nyáron monetáris enyhítésre lehet szükség a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni reálgazdasági és piaci sokk miatt, és a londoni elemzői közösség nem tartotta kizártnak, hogy az enyhítési ciklus már csütörtökön elkezdődik, legalább egy 0,25 százalékpontos kamatcsökkentéssel.

Carney üzleti vezetők előtt tartott minapi helyzetértékelésében úgy fogalmazott, hogy a brit gazdaságban poszt-traumatikus stressz-tünetegyüttes jelei mutatkoznak, miután a júniusi népszavazáson a választók többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői mindezek alapján előzetesen 75 százalékos valószínűségűre taksálták, hogy a Bank of England már csütörtökön valamilyen mértékben csökkenti alapkamatát. A ház ezen belül 45 százalékos esélyt adott egy 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésre, és 30 százalékra becsülte egy 0,50 százalékpontos csökkentés esélyét.

A TD Securities londoni elemzői azt mindenképpen szükségesnek tartják, hogy a Bank of England előbb-utóbb zéróra csökkentse alapkamatát; a cég szerint csak az időzítés a kérdéses. A ház augusztustól kisebb, három hónapra elosztva 25 milliárd fontos mennyiségi enyhítési ciklusra is lát esélyt.

Pangás, infláció jöhet

A Bank of England monetáris tanácsa a kamatdöntés ismertetéséhez fűzött csütörtöki elemzésében úgy fogalmazott, hogy a testület egyelőre a népszavazási eredmény által a keresletre, a kínálatra és a fontárfolyamra gyakorolt hatás előzetes értékelését végezte el, és a tanács legtöbb tagja a monetáris politika augusztusi enyhítésével számol.

Az ösztönző intézkedések pontos mértékét és formáját a jövő hónapban esedékes új inflációs jelentésben foglaltak határozzák majd meg - áll a Bank of England monetáris tanácsának elemzésében.

A testület azonban már most hangsúlyozta, hogy megítélése szerint a keresletre, a kínálatra és az árfolyamra gyakorolt hatások sora az előző, májusi inflációs jelentésben foglalt központi előrejelzéseknél lényegesen alacsonyabb növekedési és magasabb inflációs pályát eredményezhet.