BUX
39569

Nem nyúltak a kamathoz Londonban

Az éppen hét éve érvényes 0,50 százalékos történelmi mélyponton tartotta alapkamatát a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa.

MTI-Eco, 2016. március 17. csütörtök, 15:07

A brit jegybank a csütörtökön bejelentett döntés szerint nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos (150 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

Mindkét döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta tartja érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot, amely mélységi rekord.

A BoE alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

A Bank of England monetáris tanácsának csütörtöki közleménye kiemeli, hogy a tizenkét havi brit infláció januárban mindössze 0,3 százalék volt, jóllehet a kitűzött inflációs cél 2 százalék.

A Bank of England monetáris tanácsának csütörtöki közleménye kiemeli, hogy a tizenkét havi brit infláció januárban mindössze 0,3 százalék volt, jóllehet a brit kormány által a jegybank számára előírt inflációs cél 2 százalék.

Egyszer szigorítani kell

A monetáris testület "kollektív megítélése" szerint ugyanakkor valószínűbb, hogy a jegybanknak az előrejelzési távlaton belül emelnie kell az alapkamatot, mint az, hogy nem, annak érdekében, hogy az infláció fenntartható módon térhessen vissza a célszintre.

A monetáris tanács mindegyik tagja egyetértett abban is, hogy ha a Bank of England hozzákezd az alapkamat emeléséhez, a szigorítási folyamat fokozatosabb lesz, és a kamat alacsonyabb szinten tetőzik majd, mint a korábbi ciklusokban, tekintettel a brit gazdaság növekedési kilátásait várhatóan tartósan rontó visszahúzó tényezőkre.

A Bank of England legutóbbi monetáris enyhítési ciklusa, amelynek végére a jelenlegi 0,50 százalékos alapkamat kialakult, 5,00 százalékos kamatszintről indult.

Londoni pénzügyi elemzők szerint mindazonáltal a Bank of England hamarabb hozzákezd monetáris politikájának szigorításához, mint ahogy azt a piac várja.