Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elmondta: a piac már beárazta ezt a döntést, az azonnali piaci reakciókból is az derült ki, hogy nem okozott komoly mozgást sem a hozamokat, sem az EUR/USD árfolyamot tekintve. Talán inkább az volt kicsit meglepő, hogy a kamatemelési pálya mind 2017-re, mind 2018-ra három-három kamatemelést mutat, olyan erősnek látják a gazdasági döntéshozók a kilátásokat, hogy a következő két évre hat 25 bázispontos kamatemelést megelőlegeznek - mondta. Hozzátette, hogy a Trump-féle politikára adott reakció lehet ez a fajta kamatemelési ciklus, de még nem tudni, mi fog majd történni az amerikai gazdaságpolitikában.

Az elemző úgy vélte, nem érdemes még készpénznek venni, de jól jelzi, hogy Amerikában véget ért az ultra laza monetáris politika korszaka, elindultak a szigorítás útján. Felidézte: idén az év indításakor négy kamatemelést áraztak a Fed döntéshozói, amiből végül egy valósult meg decemberben.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint sem okozott meglepetést az amerikai jegybank, amikor a széleskörű várakozásoknak megfelelően, 25 bázispontos kamatemelésről döntött. Ezzel a tavaly decemberi monetáris szigorítás után folytatódik a kamatemelési ciklus. A megjelent közlemény kitért arra, hogy várhatóan tovább javulnak a munkaerőpiaci feltételek, és emelkedhet az infláció. A jegybank továbbra is elkötelezett a 2 százalékos inflációs célérték elérése, és a munkaerőpiaci feltételek további javítása mellett.

A közlemény fontos elemeként emelte ki, hogy a kamatemelés fokozatos lesz, de nincs lefektetve a kamatpálya, azt a beérkező adatok, és a gazdasági kilátások fogják alakítani.  A döntést követően a dollár mérsékelten erősödött, a befektetők arra következtetnek, hogy a Fed által is várt inflációs nyomás miatt 2017-ben legalább 2 további kamatemelést fog végrehajtani a Fed - tette hozzá.