Nem pörög a kiskereskedelem az USA-ban

Alig, havi szinten csupán 0,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban áprilisban. Az elemzők legalább 0,4 százalékos áprilisi növekedésre számítottak, mert márciusban még 1,5 százalékos havi növekedést volt.
MTI-Eco, 2014. május 13. kedd, 15:09
Fotó: Reuters

Az amerikai kereskedelmi minisztérium keddi adatai szerint a lakberendezések forgalma 0,6 százalékkal, az elektronikus háztartási eszközök forgalma 2,3 százalékkal csökkent és az amerikaiak 0,9 százalékkal kevesebbet költöttek éttermekben is.

Az autóalkatrészek forgalma 0,6 százalékkal, a zöldségeseké 0,1 százalékkal, az egészségügyi termékek forgalma 0,6 százalékkal, a benzinkutaké 0,8 százalékkal, a ruházati cikkeké pedig 1,2 százalékkal nőtt.

Foglalkoztatottsági, feldolgozóipari és szolgáltató szektori adatokból korábban arra következtettek, hogy a gyenge első negyedév után 2014 második negyedévében újra élénkült az amerikai gazdasági növekedés. A kiskereskedelmi adat szerint azonban nem ez a helyzet, még a második negyedév elején is alacsony volt a lakossági fogyasztás.

Az idén áprilisban éves szinten 4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

HOZZÁSZÓLÁSOK