Az EP strasbourgi plenáris ülésén elfogadott ötpárti állásfoglalásban azt írták, hogy az alapvető nemzetközi emberi jogi szerződések jogállástól függetlenül elismerik valamennyi ember - köztük a migránsok és menekültek- jogait, és az államokat azok tiszteletben tartására kötelezik. A szociáldemokrata, liberális, zöldpárti, radikális baloldali és néppárti frakció is támogatja - utóbbi érdekessége, hogy a pártcsalád tagja a Fidesz és a KDNP is.

Az 516 igen szavazattal, 137 nem ellenében elfogadott szövegben kiemelték, hogy az emberek elvándorlása jelentette kihívások eredményes kezelését legjobban a nemzetközi közösség egészének bevonásával lehet megvalósítani. Azt is hangsúlyozták, hogy elsősorban az irreguláris migrációt és a kényszerű lakóhelyelhagyást előidéző különböző okok kezelésére kell összpontosítani - írja a portál.

A menekültekről szóló globális megállapodás tervezetének emberközpontú megközelítését támogatják ezek a pártok. Valamint a felelősség megosztására szólították fel a világ országait, köztük az EU tagállamait a menekültek befogadása és támogatása tekintetében, hogy a helyzet a mostaninál igazságosabbá váljon. Arról is állást foglaltak, hogy a humanitárius segítségnyújtást nem szabad bűncselekménynek tekinteni. Mint írták, biztonságos, legális csatornákat kellene kialakítani a menekülteknek, hogy megfelelő körülményekkel rendelkező fogadóállomásokra érkezhessenek az életük kockáztatása nélkül.

A magyar kormány többször támadta az ENSZ tervezetét.

A fotó forrása: Pixabay.