Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nincsenek deflációra utaló jelek az eurózónában, így nem is sürgős a kamatcsökkentés - mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke a Spiegelnek. Véleménye szerint így nem kell sietniük a kamatcsökkentéssel. Az ECB kormányzótanácsa novemberben váratlan kamatcsökkentéssel lepte meg a piacot, és negyed százalékra mérsékelte az irányadó rátát.

Bár Draghi szerint a válságon még nincsenek túl, sok a biztató jel; ide értve, hogy egyes országokban élénkül a gazdaság, illetve, hogy mérséklődnek az egyensúlyi és a költségvetési problémák. Mindezek alapján az ECB-vezér úgy látja, hogy a helyzet kedvezőbb, mint ahogy egy évvel ezelőtt hitték volna. Ez több, mint amire tavaly számítottunk - mondta Draghi.

Az elnök egyúttal elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy alaptalannak bizonyultak azok - az elsősorban német közgazdászok által hangoztatott - félelmek, amelyek szerint az ECB jelenlegi monetáris politikája helytelen. Sokszor lehetett hallani olyan véleményeket, amelyek szerint tönkreteszi Németországot, Draghi szerint azonban bebizonyosodott, hogy ennek pont az ellenkezője történik.