Nem szabad Orbán "fejére koppintani"

Párbeszédet kell kezdeni mindazokkal, akik úgy gondolkodnak az EU-ról, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke hétfőn a németországi Passauban egy pódiumbeszélgetésen.
MTI, 2016. október 11. kedd, 08:33
Fotó: Napi.hu

A német szociáldemokrata politikus a Passauer Neue Presse című bajorországi regionális lap Fennmaradhat-e Európa nagy eszméje? című fórumán arra a kérdésre, "hogy mikor fogy el Európa türelme Magyarországgal szemben, amelynek kormánya közvetett módon az utolsó ellenzéki lapot is megszüntette", kiemelte, hogy ellenzi Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter felvetését az uniós tagság megvonásáról.

Orbán Viktor kifejezésre juttatja azt az Európában többséginek számító véleményt, hogy "az Európai Unió a nemzeti identitást helyettesíteni akarja egy európai kulturális amalgámmal", ami ugyan tévedés, de ezt az érzést nagyon komolyan kell venni. Az így gondolkodó emberekkel keresni kell a párbeszéd lehetőségét, és nem szabad a "fejükre koppintani", mert azzal "csak oda állítjuk őket, ahol állni szeretnének, jelesül az áldozatnak kijelölt sarokba" - mondta Martin Schulz.

Inkább "nyílt vitát kell kezdeni arról a kérdésről, hogy milyen kulturális önazonossággal rendelkeznek a nemzetek az egyesült Európában" - tette hozzá az EP elnöke. Szerinte az a legrosszabb megoldás, ha párbeszéd helyett "számkivetettnek minősítjük" mindazokat, akik ezt a kérdést felteszik.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a fórumon a többi között arról beszélt, hogy az EU szomszédságára, például Oroszországra és Törökországra, de akár az Egyesült Államokra tekintve is látható, hogy most az EU "az egyetlen, és remélem nem az utolsó igazi liberális demokrácia", és ezt a berendezkedést "meg kell védeni, méghozzá feltétlenül". Hangsúlyozta: az EU csak a külső határok védelmével maradhat meg "a legtoleránsabb, nyitott, liberális demokráciának".

A beszélgetést felvezető előadásában Wolfgang Ischinger, a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) vezetője kiemelte, hogy "populisták, nacionalisták és antidemokraták" Európán belül és kívül "a félelem tengelyének" kialakításán munkálkodnak a jövő bizonytalansága miatt jelentkező aggodalmakra építve.

Közben az európaiak néha alábecsülik, hogy mekkora erőt és vonzerőt jelent kontinensük, és nem tudatosul bennük eléggé, hogy "a mai Európa a valaha volt legjobb Európa". Ennek belátásához elég megfontolni, hogy az ukránok fiatal nemzedéke vagy éppen a menekültek nem Oroszország felé igyekeznek, hanem az Európai Unióba - jegyezte meg Wolfgang Ischinger. Mint mondta, nagyobb önbizalommal és bizakodással kellene szembenézni a kihívásokkal. "Ki lehetne a remény világítótornya, ha nem mi", európaiak - vetette fel a német diplomata.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2016.10.11 13:14

@nitro: "@Dakota Summer: Hogyan lehet valaki ennyire sötét?"
helybol... meg nekifutnia sem kell :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2016.10.11 13:07

@drnemoda@yahoo.com: "Ti tényleg ki akarjátok próbálni, milyen lehetett egy Hitler alatt élni "
Éltünk Hitler alatt és éltünk Sztálin alatt is, és elárulhatom semmi különbség nincs közöttünk.
A "liberálisok" módszerei mások, de
- ők is el akarják venni szabadságunkat, mert meg akarnak fosztani minket attól, hogy dönthessünk saját sorsunkról.
- ők is elvetik a testvériséget, hisz a spanyol, bolgár, görög, amerikai, angol/francia és baltikumi kerítés megépítése után, soviniszta módon, csak a magyar kerítés támadják.
- Az előzőből adódóan felrúgták az egyenlőséget is. Valamint szintén soviniszták azok, akik az európai magyarokat ki akarják zárni az EU-ból, de a muszlim "menekült" hódítóit viszont befogadnák, miközben az EU tele van munkanélküliekkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2016.10.11 12:29

Ti tényleg ki akarjátok próbálni, milyen lehetett egy Hitler alatt élni ? HIggyétek el, ha lehet, el kellene azt kerülni. A ti érdeketekben is ! És ha a világ ebben segít Magyarországnak, akkor nagyon jót tesz vele ! Orbán nagyon kártékony, jóval retardáltabb annál, aminek látszik ! A vele tartó vezetők egytől egyig bűnözők, lelkiismeretlen gazemberek - nem fér ehhez kétség. Vegyétek őket egyenként és győződjetek meg róla. Ez nem általánosítgatás !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2016.10.11 11:10

@Dakota Summer: Hogyan lehet valaki ennyire sötét? Nem azt mondja az ősellenséged Martin, hogy párbeszédet kell kezdeni a bálványoddal? Te ezt nem akarod, inkább állandó háborúskodást? Az ilyen hülye miért nem megy katonának?
Ischinger foglalta össze két mondatban a lényeget, ahogy a kezdetek óta közelíteni kellett volna a problémához.
Leírhatatlan a sötétséged.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.11 10:42

A bolsevisták agyaltak egyet egymás között. Legviccesebb az utolsó "szakértő" véleménye. Az ukránokról szólva nem árt tudni, hogy több millió ukrán dolgozott Ororszoszágban, amíg az ukrán kormány úgy nem döntött, hogy felrúgja az ukránokkal kötött korábbi megállapodásokat. Most az ukránok az oroszoknál jóval jobb fizetést kínáló nyugatra szöknek, ez jót tesz ám a lassan kihaló Ukrajnának. Így vált Európa a remény világítótornyává. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html