Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást, miután a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint behozhatatlan előnyre tett szert. Alex Salmond skót miniszterelnök még a hivatalos végeredmény bejelentése előtt elismerte, hogy a függetlenségellenes oldal győzött a referendumon.

A csaknem végleges adatok alapján a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre. Ez nagyobb arányú győzelem az előzetesen jósoltnál. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a referendum csütörtök esti befejezése után közzétett előrejelzés azt valószínűsítette, hogy az elszakadás ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.

Salmond a függetlenségpárti kampányt irányító szervezet, a Yes Scotland hívei előtt a skót fővárosban, Edinburghban péntek reggel kijelentette: elfogadja az eredményt. Hozzátette: a skótok többsége "ez idő szerint" úgy döntött, hogy nem kívánja Skócia függetlenné válását. Felszólította ugyanakkor a brit kormányt, hogy teljesítse a Skócia nagyobb önrendelkezésének megteremtésére tett ígéreteit.

Nem sokkal korábban Salmond helyettese, Nicola Sturgeon a BBC-nek kijelentette: a skóciai népszavazásból a függetlenséget elvető tábor győzelme ellenére sem lehet azt a következtetést levonni, hogy Skócia a jelenlegi helyzet változatlanságára voksolt. Nicola Sturgeon a BBC hírtelevíziójának nyilatkozva "keserves csalódásnak" nevezte az eredményt, de hangsúlyozta: több mint egymilliónyian szavaztak Skócia függetlenségére.

A miniszterelnök-helyettes szintén leszögezte: biztos benne, hogy azok is, akik az elszakadás ellen voksoltak, ezt abban a reményben tették, hogy a skót parlament jelentősen kiszélesített döntési jogköröket kap, ha Skócia Nagy-Britannia tagja marad. Mindebből a változások iránti vágy tűnik ki - mondta.

David Cameron brit miniszterelnök péntek reggel telefonon gratulált a függetlenségellenes kampányt irányító, "Better Together" (Jobb együtt) nevű szervezet vezetőjének, Alistair Darling volt brit pénzügyminiszternek.