Nem számítanak pénzügyi armageddonra Dél-Koreában

A határidős indexek emelkedése és a helyi fizetőeszköz erősődése jellemezte a szerdai napot Dél-Koreában.
NAPI, 2010. november 24. szerda, 08:37
Fotó:

Emelkedtek a dél-koreai határidős indexek szerdán, a helyi fizetőeszköz, a won némileg ledolgozta korábbi gyengülését a dollárral szemben, bár mind a dél-korai, mind a japán indexek a negatív tartományban vannak.

A KOSPI határidős mutatója helyi idő szerint szerda délutánra 1,7 százalékos emelkedést is mutatott, miután kedden 2,4 százalékos mínuszba került. A geopolitikai kockázatok emelkedése nyomást gyakorolt a piacra, azonban összességében a reakciók enyhének tekintetők - fogalmazott Kwak Joong-bo,a Samsung Securities elemzője. A Reuters tudósítása szerint szerdán már nem érkeztek támadásokról szóló hírek, az ázsiai piacok állapota pedig arra utal, hogy a befektetők sem számítanak az erőszakos cselekmények eszkalálódására. Barack Obama amerikai elnök felháborodásának adott hangot az észak-koreai támadással kapcsolatban, az amerikai katonai akció lehetőségét azonban elvetette. Az északi provokáció egyszeri akciónak tekinthető, a piacokra gyakorolt hatása átmeneti lesz, nem számítunk pénzügyi "armageddonra" - fogalmazott Prakash Sakpal, az ING szingapúri elemzője.

Az egyik kínai kormányzati agytröszt szakértője szerint az ország azért nem fogalmazott meg álláspontot a koreai eseményekkel kapcsolatban, mivel nem áll rendelkezésére elegendő információ a történtek részleteiről. Ugyanakkor Peking sem nézi jó szemmel a jelenlegi helyzetet, sem a konfliktusok fokozódását. Kína érdeke, hogy a koreai félszigeten nyugodt és stabil körülmények legyenek, a történtek pedig ezzel ellentétes irányba mutatnak - mondta a Bloombergnek Yang Xiyu, a kínai nemzetközi tanulmányok intézetének kutatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK