Nem szavazott az ukrán parlament a kormányfőváltásról

A várakozásokkal ellentétben nem szavazott kedden az ukrán parlament Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök menesztéséről és utódja kinevezéséről.
MTI, 2016. április 12. kedd, 18:47
Fotó: Reuters

A lakosság körében a megszorító intézkedések miatt népszerűtlenné vált és már a parlamenti többségének támogatását sem élvező Jacenyuk vasárnap jelentette be lemondási szándékát a kormányfői tisztről, hétfőn hivatalosan is beterjesztette erről szóló nyilatkozatát. A plenáris ülést kedden végig Andrij Parubij parlamenti alelnök vezette, ugyanis Volodimir Hrojszman házelnök - akit frakciója, az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja miniszterelnöknek jelöl - a napot kormányalakításról folyó egyeztetésen töltötte.

Alekszij Honcsarenko, Porosenko pártjának frakcióvezető-helyettese újságíróknak azt mondta, hogy eddig nem sikerült minden miniszter személyében megállapodnia képviselőcsoportjának a miniszterelnöki poszt várományosával. Hrojszman és a képviselők között egyelőre három tárca, a gazdaságfejlesztési, az energetikai és a kulturális minisztérium vezetőjéről folyik vita. További részleteket azonban nem árult el.

Honcsarenko arra sem tudott biztos választ adni, hogy szerdán, vagy egyáltalán a héten napirendre tűzi-e a parlament a kormányváltást. Úgy vélte ugyanakkor, hogy ha a héten nem születik valamilyen döntés a kérdésben, akkor nem marad más hátra, mint előre hozott parlamenti választásokat tartani. A frakcióvezető-helyettes napközben bejelentette, hogy kormánykoalíciót alkotó két pártnak együttesen meglett a minimális többsége a 450 fős törvényhozásban. Négy új képviselő csatlakozott kedden az elnök mögötti frakcióhoz így a Jacenyuk vezette Népi Front képviselőcsoportjával együtt 226-an vannak.

Hétfőn vált ismertté, hogy a parlament két legnagyobb létszámú képviselőcsoportja - az elnök mögötti tömörülés és a posztjáról távozó Jacenyuk frakciója - készül új többséget alkotni a törvényhozásban, azaz kimarad belőle mindhárom kisebb párt, amelyik kilépett a koalícióból.

A 2014 őszén tartott parlamenti választások után öt párt, Petro Porosenko Blokkja, a Népi Front, a lembergi (lvivi) polgármester Önsegély (Szamopomics), Oleh Ljasko Radikális pártja és a Julija Timosenko vezette Haza párt alkotott kormánykoalíciót, együttesen több mint kétharmados többséggel rendelkeztek.

HOZZÁSZÓLÁSOK