Nem szólózhat Magyarország - az EU okozta az ukrán válságot?

Stratégia hibát követett el az Európai Unió azzal, hogy a társulási szerződésről szóló tárgyalások megkezdése előtt nem konzultált Oroszországgal Ukrajnával kapcsolatos szándékairól - vélik a "késő bánat" jegyében uniós szakértők.
Napi.hu, 2014. március 17. hétfő, 10:09
Fotó: Napi.hu

Az Európai Unió egységének tesztje lesz az előttünk álló hét - idézte egy brüsszeli tisztviselő kijelentését Gavin Hewitt, a BBC európai szakírója. Az EU komoly következményekkel fenyegette meg Oroszországot arra az esetre, ha nem vonja vissza katonai erőit a Krímből és nem kapcsolódik be a válság rendezését célzó komoly tárgyalásokba. A külügyminiszterek hét eleji tárgyalásain és a hét végi uniós csúcson fokozni kell a Moszkvára nehezedő nyomást.

Már a hét végi népszavazás idején - amelyet Kijev mellett Brüsszel és Washington is illegálisnak tart - elkészült azoknak az oroszoknak a listája, akiknek nem adna vízumot az EU. Ennek áttekintése lesz a külügyminiszterek tárgyalásának egyik napirendi pontja. A gond az, hogy már ebben a viszonylag egyszerűnek látszó kérdésben is súlyos dilemmákkal néznek szembe az európai vezetők.

Megosztottság

A kérdés az, hogy csak azokat az embereket érintse-e a tilalom, akiknek közvetlen részük van a Krím-félsziget orosz beolvasztására indult kísérletben vagy meg kellene célozni Vlagyimir Putyin orosz államfő közvetlen környezetét is? Beletartozzanak-e a körbe az krími orosz fellépést támogató parlamenti képviselők, sőt még a kormányzat érintett kulcsfigurái is vagy sem?

Egy brüsszeli tisztviselő úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy ha az EU nem vesz fel a tiltólistára a moszkvai kormányhoz közel álló személyeket, akkor ezzel gyengeséget mutat. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy kínos lehet olyan valakit kitiltani az EU-ból, akivel később tárgyalni kell. Nem meglepő, hogy a 28 EU-tagország erősen megosztott ebben a kérdésben.

Gyengeség

Az eddigi uniós lépések: a gazdasági együttműködésről és a vízumkönnyítésekről folytatott tárgyalások felfüggesztése Oroszországgal, legfeljebb némi irritációt okozott Moszkvában. Az igazán hatásosnak látszó gazdasági lépések megtétele viszont áldozatot követelne az uniós polgároktól is, miközben számos ország súlyos gondokkal küszködik. Az EU 2012-ben 123 milliárd euró értékben exportált árut és szolgáltatásokat Oroszországba, így Moszkva fájdalmas válaszlépéseket tehet.

Még az energiafüggőség ügyével kapcsolatban sincs egység: a német E.On energiaszolgáltató vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy nem lenne szerencsés meggondolatlan lépésekkel veszélyeztetni az EU-orosz kapcsolatokat. Ezzel szemben Radek Sikorski lengyel külügyminiszter úgy véli, hogy az oroszok nem vetik be az gázfegyvert az unió ellen, mert szükségük van az európai vevők pénzére.

Magyar szempontból is kritikus a BBC szakírójának véleménye, amely szerint az EU államainak ezen a héten felül kell vizsgálniuk függésüket az orosz energiahordozóktól. Ha ezt a kérdést a háttérbe tolják, akkor egy az eddiginél sokkal keményebb, kockázatosabb játszmába kezdhetnek az unió keleti bővítésének érdekében. Akárhogy is döntenek azonban, határozottságot és egységet kell mutatniuk. Az orosz vezetés minden megosztottságot kíméletlenül ki fog használni.

Stratégiai hiba

Az EU és az USA arra törekszik, hogy összehozza a moszkvai és az új kijevi vezetést. Ennek érdekében az utóbbi olyan alkotmányreformot készít elő, amely jobban védené a kisebbségeket. A helyzet azonban az elmúlt hetekben romlott: az oroszok 70 százaléka úgy véli, hogy az Ukrajnában élő orosz ajkúak veszélyben vannak. Putyin támogatottsága meghaladta a 70 százalékot, amire rég volt példa. Ha az orosz csapatok megszállnák Ukrajna más részeit is, még nehezebb lenne kompromisszumot találni.

Brüsszeli háttérbeszélgetéseken kiderül, hogy egyre többen gondolják úgy: az EU stratégiai hibát követett el ukrán politikájában. A társulási szerződés aláírásának előkészítését - ami végül is tavaly ősszel elvezetett a konfliktus kirobbanásához - főként technokratákra bízták. Oroszországot kihagyták az egyeztetésből, egy csapásra a Nyugathoz közelítő pályára akarták állítani az országot. Soha nem folyt vita arról, hogy Ukrajna valójában hova is tartozik.

Kényszerpálya

Most aztán csak fájlalni tudják, hogy nem folytattak le egy átfogó vitát Oroszországgal arról, hogyan is reagálna Moszkva az EU-ukrán társulásra. Berlinben ezzel egyidejűleg azon bosszankodnak, hogy egyes uniós külügyminiszterek túlságosan hevesen támogatták a korábbi Európa-barát ukrán ellenzéket.

A kényszerpálya most már úgy fest, hogy az EU-nak, amely komoly erőfeszítéseket tett a demokratikus Ukrajna megteremtése érdekében, most már határozottan ki kell állnia az új kijevi vezetés mellett. Amellett a kormány mellett, amelynek hadügyminisztere a Krímmel kapcsolatban a hét végén azt mondta: ez a mi területünk, amit nincs szándékunkban feladni...

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.03.18 18:06

@szenator:
http://www.n24.de/n24/Wissen/Technik/d/3781114/usa-bauen-neue-ueberschall-drohne.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szenator, 2014.03.18 17:28

Az amerikai nukleáris bombák destabilizálják Európát
Az amerikai nukleáris bombák destabilizálják Európát

Fotó: EPA

A Pentagon harcászati nukleáris potenciáljának felújításét tervezi Európában. Szakértők véleménye szerint ez alááshatja az anélkül is nem a legkönnyebb időket élő kontinens biztonságát.

A német sajtó értesülései szerint újabb atombombákról van szó, amelyeket a német és olasz Tornado vadászgépekre, valamint egyéb európai országok F-16-os multifunkcionális vadászgépeire telepítenek majd. A teljes egészében bevetésre kész nukleáris bombák rendszeresítése 2020-ban esedékes. A vonatkozó programra összesen mintegy 10 milliárd dollárt kívánnak fordítani, további 154 milliót pedig az európai nukleáris bázisok biztonságának szavatolására.

Az USA európai nukleáris erőinek újrafegyverzése nem valami rendkívüli lépés. Mindennemű fegyverzet modernizációt, korszerűsítést követel. Azonban mindenki tisztában van azzal, hogy mindez a krími válsággal áll kapcsolatban. A politikai háttér nyilvánvaló. Az időszerűtlen fegyverzet-korszerűsítés Oroszország ellen irányul ? vallja meggyőződéssel Konsztantyin Szivkov szakértő.

Mint kiderült, Oroszországot nem lehet megfélemlíteni gazdaságilag, mert Európa ezt még inkább megszenvedné. Következésképp, a nyílt katonai betörés feltételeit készítik elő.

Oroszországnak eléggé hatalmas harcászati szintű nukleáris potenciálja van, van hatalmas hadászati potenciálja is. Ahhoz, hogy az európai potenciál az orosszal azonos szintű legyen, bombákat hoznak be Európába.

Oroszországnak ilyen viszonyok közt azonnal fel kell hagyni a nukleáris fegyverzetek mindennemű csökkentésével. És intézkedéseket kell foganatosítani annak érdekében, hogy az orosz potenciál elérje a START-III szerződés előtti szintet, hogy az ellenfél esetleges megelőző csapásának viszonyai közt szavatolni lehessen a nukleáris potenciál biztonságát és harci stabilitását.

Az európaiak adott esetben hadviselési területként lépnek fel. Az Egyesült Államok ellenőrzése alatt állnak. Maguknak az európaiaknak erre nincs szükségük. Amerikai gazdáiknak viszonyt nagyon is kell az eszkaláció. Washington Európára kényszerítette a nukleáris fegyvert. Elvileg ez annak a tanúsága, hogy az Egyesült Államok háborúra készül Oroszország ellen.

Számos NATO-tagország, többek között Lengyelország, a balti államok, észak-európai országok, a kollektív biztonság koncepciója jelentőségének fenntartása, ill. fokozása mellett lépnek fel. A NATO lisszaboni csúcstalálkozója után nyilvánvalóvá vált, hogy az atlanti szövetség kész megerősíteni ezt a funkciót.

Azonban léteznek egyéb NATO-tagországok, amelyek az Egyesült Államok efféle politikáját elavultnak tartják és követelik az USA európai nukleáris jelenlétének felülvizsgálását. Tény, hogy az európaiaknak nincs hozzáférésük a vörös gombhoz és nem ők hozzák meg a létfontosságú döntéseket. Az élet-halál kérdésében helyettük a nagyon is távol élő amerikaiak választanak.
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/2014_03_18/269797063/

...nu, AKKOR MOST ITTEN S OTTAN HÁBORÚ LESZ ????? ÉS MAJDAN...REPÜLNEK FELETTÜNK A BOMMMBÁK ?????? S, ESETLEG LE IS ESNEK A FEJÜNKRE ???? BUNKEREK MEG NINCSENEK PFFF !!!!....S AKIK ÖSSZEHARÁCSOLTÁK A VAGYONUKAT, AZOK MIT CSINÁLNAK VELE MAJDAN..?????
JAJJJJ....DFE IZZZZGI....EZ A VILÁG !!!!:))))) MÉG AZ IS LEHET, HOGY MIND MEGHALUNK A VÉGÉN !!! :o)))))))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paraszt, 2014.03.18 07:37

hamarosan kiderül ki a Nagykutya?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.17 12:21

Katalónia bejelenti az elszakadást a spanyoloktól ,Veneto tartomány népszavazást ír ki az olaszoktól való elszakadásra !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.03.17 12:16

@jobbajobb: ó, te már 1948-ban vagy, rákosi világában... mikor érsz 1956-ba??? szeretnéd már behívni az oroszokat, mi???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html