Mit tesz az Európai Központi Bank (ECB), ha az eurózóna inflációja nem nő úgy, ahogy szeretné, illetve milyen tervvel rendelkezik arra az esetre, ha a britek az uniós kilépés (Brexit) mellett döntetnének. Ezekre a kérdésekre vártak választ a piaci szereplők Mario Dragni ECB-elnök sajtótájékoztatója előtt a Wall Street Journal szerint.

A pénzromlás üteme ugyan a nulla közelében maradt, ami jóval elmarad a bank két százalék közeli céljától, ám más gazdasági adatok biztatóbbak. Az olaj ára 70-80 százalékkal nőtt január óta, az európai tőzsdék részvényárai emelkedő pályára álltak és az euró valamelyest gyengült a dollárral szemben.

Nincs mit tenniük az ECB döntéshozóinak, mivel a gazdasági növekedés, illetve az üzleti és a fogyasztói bizalom is javult kissé az első negyedévben - véli Howard Acher, az IHS Global Insight tanácsadó cég elemzője. Azért mondanivalója lehet Draghinak: a szakértők egyebek mellett arra vártak, milyen részleteket árul el a bank vállalatikötvény-vásárlási programjáról.

Brexit-figyelmeztetés

Draghi sajtókonferenciájának elején megerősítette, hogy addig tartják nullán a kamatot, amíg az infláció nem éri el a bank célját, a két százalék közeli magasságot, amire 2018-ban várható, továbbá hogy június 8-ántől elkezdenek vállalati kötvényeket vásárolni. Az eurózóna gazdasága szerinte fokozatosan erősödik.

Ezután arra figyelmeztetett, hogy a világgazdaság menetelését több tényező is veszélyezteti. Ezek egyike a Brexit. Ezután szokásához híven felhívta az eurózónás kormányok figyelmét, hogy hajtsák végre az országuk gazdaságát erősítő szerkezeti reformokat. Hozzátette, hogy a gazdaságfejlesztést szolgáló Juncker-tervet fel kellene pörgetni.

Még nem

Az ECB döntéshozói ugyan tárgyaltak arról, hogy a bank bevonja-e a görög állampapírokat is kötvényvásárlási programjába, de egyelőre nem döntött erről a kérdésről - mondta a bankelnök újságírói kérdésre felelve. Jó látni, hogy javul az ország és hitelezőinek viszonya, ám az athéni kormánynak még van néhány teendője, mielőtt az ehhez szükséges bizalom helyre áll az európai jegybank és Görögország között.

Mindenre felkészültek

Szintén az újságírók faggatására reagálva leszögezte: az ECB meggyőződése, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unió tagjának kellene maradnia. Darghi úgy látja, hogy kisebb a Brexit esélye, mint a maradásé. Szerinte az utóbbi szolgálná az EU és a britek érdekeit is. Ugyanakkor az európai jegybank minkét forgatókönyv megvalósulására felkészült.

Nyomul a 200-as

Draghi elárulta, hogy nem akarják teljesen kiiktatni az eurózónában a készpénzhasználatot (amitől a pénzmozgások teljes áttekinthetőségét remélhetnék). Többet nyomtatnak a 200 eurós bankókból, ami előkészítheti az 500-as kivonását. Ez utóbbinak az az indoka, hogy a bűnözők ezt a címletet használják nagy összegű illegális fizetéseikben.