Soros György magyar származású milliárdos befektetőt hevesen támadják vezető magyar politikusok azért, mert az illegális bevándorlókat támogató álláspontot foglalt el az európai migrációs válságban - jelentette az AP. Az üzletember, aki tinédzser koráig élt hazájában, nemrégiben azt javasolta a Financial Timesban megjelent cikkében, hogy adjanak a menedékkérőknek két éven át évi 16,8 ezer dollár letelepedési segélyt lakhatásra, oktatásra és egészségügyi kiadásokra.

Soros ebben a cikkében ostorozta az Európai Uniót, amelynek tagországai képtelenek voltak egységesen kezelni a krízist. Ez arra kényszerítette az egyes államokat, hogy a saját kezükbe vegyék a probléma megoldását, ami nem sok jót eredményezett.

Soros folyamatosan bombázza a nemzetközi közösséget az önzetlenségre hivatkozó, földrengető terveivel, amelyek oly jól ismertek azokból az országokból, ahol a beavatkozása államcsődökhöz vezetett az elmúlt harminc évben - foglalja össze Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szavait a hírügynökség.

Volt egy-két ügye

Soros 1992-ben 10 milliárd dollár befektetésével a font ellen játszott, majd amikor az angol valuta összeomlott, becslések szerint egymilliárd dolláros haszonnal távozott a színről - emlékeztet az AP, amely megpróbálja kitalálni, mire utalhatott Lázár. Azóta sokan gurunak tartják, mint az embert, aki a pénzügyi szkanderban lenyomta a Bank of Englandet.

Az üzletember 2009-ben is összeakasztotta a bajszát a magyar kormánnyal. Akkor Budapest 2,2 millió dolláros büntetést szabott ki rá azzal a váddal, hogy megpróbálta manipulálni a legnagyobb bank részvényárfolyamát.

Egy francia bíróság 2002-ben bűnösnek találta bennfentes kereskedelemben egy a nyolcvanas évek végére visszanyúló ügyben, ám ez ellen fellebbezett. Azzal az érvelt, hogy abban az időben a bennfentes kereskedelemmel kapcsolatos törvények olyan zavarosak voltak Franciaországban, hogy ezek alapján nem lehet megállapítani a bűnösségét. Egy európai eljárás nyomán 2011-ben fenntartották vétkességét.

Aktivista alapítványok

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a TV2-nek adott interjújában talán némileg pontosította, mire gondolhatott főminisztere. Arról értekezett, hogy a Soros támogatását élvező civil szervezetek akcióba léptek. Mindegyikük azt követeli a kormánytól, hogy hagyja nyitva az ország határait.

Orbán később visszautasította azokat az interpretációkat, amelyek szerint azzal vádolt volna jótékonysági szervezeteket, hogy külföldi érdekeket szolgálnának. Mint mondta csak átláthatóságot akar, azt, hogy kiderüljön, kiktől kapják a forrásaikat.

A CNBC emlékeztet arra, hogy az üzletember társadalmi alapítványa (OSF) szeptemberben felszólította a magyar hatóságokat, hogy vegyenek vissza a bevándorlóellenes fellépésükből. A szervezet szerint a válság magyarországi kezelése rámutat arra, milyen fenyegetést jelentenek a radikális, populista rezsimek a több százezer menekültre, illetve ezzel egyidejűleg az európai értékre és saját lakosságukra is.

Haraptak az oroszok

Nem magyar kormány vezetőinek támadásai az elsők, amelyek az utóbbi időben az OSF-et érik - emlékeztet a CNBC. Az alapítvány az orosz kormánnyal ütközött meg júliusban, amikor Moszkva több más demokráciapárti szervezettel együtt hajszál híján betiltotta az OSF-et, mondván "puha támadást" intéztek Oroszország ellen. Az alapítvány szóvivője szerint a legális kereteket kihasználva továbbra is támogatni fogják azokat az oroszokat, akik hozzájuk fordulnak.

A 85 éves Soros György nettó vagyonát 24,2 milliárd dollárra becsüli a Forbes. Az USA leggazdagabb embereit felsoroló listán, amelyet a magazin szerkesztői készítenek, ezzel a 19. helyen áll. A hedge-fund-menedzserek összehasonlításában a második leggazdagabb. A legutóbbi összesítés szerint befektetési alapja, a Soros Fund Management 263 vállalatban rendelkezik részesedéssel, a cégek összértéke megközelíti a 11 milliárd dollárt. Képünkön feleségével, Tamiko Boltonnal látható.