Nem találja a sebességet a francia lokomotív

A francia központi bank arra számít, hogy nagyon lassan növekszik a francia gazdaság és nagyon alacsony marad az infláció középtávon.
MTI, 2016. június 3. péntek, 15:01
Fotó: Reuters

A pénteken közzétett új prognózis szerint idén 1,4 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal, 2018-ban pedig 1,6 százalékkal bővülhet Franciaország GDP-je.

Az infláció jövőre 1,1 százalékra, 2018-ban pedig 1,4 százalékra növekedhet az energiaárak fokozatos emelkedésének eredményeként. A gazdaság teljesítményének javulásával párhuzamosan emelkedhet a foglalkoztatottak száma, és a munkanélküliségi ráta az idei 10,1 százalékról jövőre 10,0 százalékra, 2018-ban pedig 9,8 százalékra mérséklődhet.

A francia központi bank abból indult ki, hogy az euróövezeti gazdaság élénküléséből a francia gazdaság is hasznot húz. Új erőre kap a belső kereslet, különösen idén jelentősen emelkedik a háztartások fogyasztása, és a vállalati befektetések tartósan újraindulnak. Idén a gazdasági növekedést fékezi a külkereskedelem, mert az árfolyamváltozások az export ellenében hatnak, míg az importot a belső kereslet élénkülése is támogatja.

A francia központi bank elemzői arra figyelmeztettek, hogy "meg kell fékezni" a költségvetési kiadásokat a deficitcsökkentési célok elérésének érdekében, és csökkenteni kell az államadósságot. Tavaly az államadósság a bruttó hazai termék közel 96 százalékát tette ki.

A francia kormány arra számít, hogy idén 1,5 százalékkal növekszik a gazdaság. A párizsi vezetés vállalta, hogy az államháztartási deficitet idén 3,3 százalékra, jövőre pedig 2,7 százalékra csökkenti.

HOZZÁSZÓLÁSOK