Szinte kizárólag jó hírek érkeztek Ázsia gazdasági teljesítményéről az utóbbi években, ahol ennek megfelelően mindenki másénál gyorsabb ütemben gyarapodott a milliárdosok száma. Mostanra eljutottak oda, hogy Ázsia nagyvárosaiban - Hongkongban, Mumbai-ban, Szingapúrban és Pekingben - több milliárdos él, mint bárhol máshol a világon. A kontinens tavaly 18 új milliárdost termelt ki és itt nő legnagyobb mértékben a gazdagok vagyona. A Wealth-X előrejelzése szerint vagyon tekintetében 2017-re, számszerűleg pedig 2021-re kőrözhetik le Európa gazdagjait. Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy az utóbbi években a private banking vállalatok is kiemelt piackánt kezelték Ázsiát, mostanra viszont egyértelműen látszik, hogy a helyzet, vagyis a vagyonos emberek számának drasztikus emelkedése jóval összetettebb annál, ahogyan az elsőre látszik.

A private banking cégek alapvető problémája, hogy a milliárdoslistákat és más statisztikákat látva az ázsiai expanzió mellett döntenek, az ügyfeleket azonban már nem találják meg. Nem véletlenül: Ázsiában ugyanis sokan az emelkedő ingatlanárakból, vagy az üzletük felértékelődéséből lettek gazdagok, viszont egyik csoportnak sincs kimondottan befektetésre váró pénze, ami a private banking szektornak érdekes lehetne. A felértékelődő ingatlanárak ráadásul a bankoknak is komoly költségemelkedéssel járnak: Hongkongban például 2012 vége óta duplájára nőttek ezen költségek, ami, kiegészítve az ügyfélszerzés problémáival több pénzintézetet késztetett visszavonulásra.

A kivonulások, illetve összeolvadások indokoltnak tűnnek. A jelenlegi helyzetből kiindulva 12 évre becsülik a szakértők azt, amikor profitot termelhetnek az ázsiai private banking üzletágak. Ez egyrészt nem kevés idő és veszteség, másrészt korántsem biztosra vehető becslés, ugyanakkor az is igaz, hogy aki már most aktívan jelen tud lenni a piacon, az a későbbiekben akár komoly hasznot is realizálhat ezen a piacon. "Ez egy maraton, nem egy sprint" - nyilatkozta egy svájci private banking cég ázsiai részlegének vezetője.