Nem találják az inflációt

Februárban mérséklődött az éves szintű infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat végleges számítása szerint.
Domokos László, 2018. március 16. péntek, 12:09
Fotó: Napi.hu

A pénteken ismertetett kimutatás szerint a februári infláció 1,1 százalék volt a januári 1,3 százalék után. Tavaly februárban 2 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedésének az üteme az euróövezet 19 tagállamában - írta az MTI.

A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedtek, 2,1 százalékkal, de ezzel együtt is kisebb mértékben a januári 2,2 százalékos éves áremelkedésnél. A szolgáltatások áremelkedésének mértéke meghaladta a januári 1,2 százalékot, 1,3 százalék lett februárban.

Az energiaárakat és az élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció nem változott a januárihoz képest, 1,0 százalék volt februárban is. Az EU egészében a februári infláció 1,3 százalékra mérséklődött a januári 1,6 százalékról.

Németországban éves összevetésben lassult a nagykereskedelmi árak emelkedése februárban. A német statisztikai hivatal, a Destatis pénteken azt közölte, hogy a múlt hónapban a nagykereskedelmi árak növekedése 1,2 százalékra lassult éves szinten a januári 2 százalékról. Elemzők 1,5 százalékos növekedésre számítottak.

Fotó forrása: Kummer János /Napi

HOZZÁSZÓLÁSOK