Nem valószínű, hogy a kínai gazdaság növekedésének mértéke kétszámjegyű lesz, utalva arra, hogy az első negyedévben a GDP 11,9 százalékkal nőtt éves összehasonlításban - jósolja a kínai jegybank egyik főtanácsadója. Legfrissebb jelentésében a Világbank is mérsékeltebb bővülésre számít, eközben az ország devizatartalékai az év végére elérhetik a 2800 milliárd dollárt is.

A tavalyi évet 8,7 százalékkal zárta a világ harmadik legnagyobb gazdasága - hangzott el pénteken egy sanghaji pénzügyi fórumon. Hszia Pin jegybanki tanácsadó - más szakértőkhöz és kormányzati vezetőhöz hasonlóan - úgy véli, az idén nem volna szabad a tervezett 7500 milliárd jüanos (1100 milliárd dollár) hitelkibocsátási határértéket túllépni, miután tavaly a gazdaságélénkítő csomag keretében nagy összegű kölcsönöket helyeztek ki, s az utóbbi időkben kiderült, a hitelképességet, a kockázatokat a pénzintézetek nem mérték fel elég körültekintően. A szakember ugyancsak felhívott az ingatlanspekulációk visszaszorítására, s összességében a megszorítások szükségességét, a monetáris politika normalizálását sürgette.

A Világbank frissen kiadott jelentésében kedvezőnek ítéli a kínai gazdaság állapotát és irányát, az év végére 9,5 százalékos növekedést jelez előre, míg 2011-re 8,5 százalékot jósol. Az export növekedése mellett kiemeli, hogy a nyersanyagárak emelkedése némileg csökkenti az ország korábbi versenyelőnyét. A jelentés nem tesz említést a munkabérek tételének emelkedéséről, amire az utóbbi időkben egyre több jel mutat. Megjegyzi viszont, hogy a vidéki jövedelmek Kínában az első negyedévben átlagosan 16,4 százalékkal emelkedtek, az előző év azonos időszakához képest.

A sanghaji pénzügyi fórumon Jin Csong-csing, a kínai parlament pénzügyi és gazdasági bizottsága alelnöke elmondta, hogy 2010 végére az ország devizatartaléka várhatóan eléri a 2800 milliárd dollárt. A világ legnagyobb devizatartalékával rendelkező Kínában ez az összeg a tavalyi év végén 2400 milliárd dollár volt, az idei első negyedév végére pedig 2450 milliárd dollárra növekedett.