Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán azt mondta, hogy a jövőben az uniós tagállamoknak automatikusan az eurózóna tagjává és a schengeni övezet részévé kellene válniuk - írja az MTI.

A kancellár utalt a maastrichti szerződés kritériumaira és azt szorgalmazta, hogy a gazdasági, az adócsalással, valamint a bér- és szociális dömpinggel kapcsolatos kérdésekben "több Európára" van szükség. "Míg ezek a feladatok előttünk állnak, az eurózóna bővítésének nincs értelme, hiszen ez csak növelné a problémás területeket" - jelentette ki Kern, aki egyben az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetője a rádiónak adott nyilatkozatában. Meglátása alapján Görögország a példa arra, hogy mi történik, ha egy ország csak korlátozottan teljesíti a feltételeket. "A végén csak a probléma lesz több és nem az európai együttműködés" - mondta.

Sebastian Kurz - aki egyúttal az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke - a rádiónak nyilatkozva kijelentette: az eurózóna és a schengeni övezet mindenki számára nyitott, aki teljesíti a megadott feltételeket. Meglátása szerint el kell kerülni, hogy megismétlődhessen a görögországi helyzet, emiatt mindenkinek teljesíteni kell a szabályokat és később be is kell tartania azokat.

Heinz-Christian Strache, az ellenzéki, az ÖVP-től jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője is bírálta Juncker tervét, és arra emlékeztetett, hogy néhány uniós tagállam egyáltalán nem kíván az eurózóna tagja lenni. "Nyilvánvalóan, aki nem akarja, azt nem lehet kényszeríteni rá" - mondta az Ö1 rádiónak Strache és Junckert "centralistaként" jellemezte, aki szerinte Nagy-Britannia unióból való kilépéséből semmit nem tanult. Strache szerint mivel nem működik az uniós külső határok védelme, hibás lenne a schengeni övezetet kibővíteni olyan államokra, mint Bulgária, Románia vagy Horvátország.

A Zöldek pártjának vezetője, Ulrike Lunacek és a Neos liberális párt elnöke, Matthias Strolz is kétségének adott hangot a schengeni övezet kiterjesztésével kapcsolatban, de kiálltak az eurózóna bővítése mellett. Lunacek szerint mindennek feltétele a közös gazdaságpolitika és az összehangolt adópolitika lehetne.