Mint ismert, Varga József fideszes parlamenti képviselő múlt héten egy olyan egyéni módosító indítványt nyújtott be a 2011-es költségvetési törvényjavaslathoz, ami az idei 835,5 millió forintról 10 millió forintra vágná vissza a költségvetés felett őrködő Költségvetési Tanács büdzséjét, ami gyakorlatilag ellehetetlenítené a független intézmény működését.

A Költségvetési Tanácsnak szánt forrás csökkentése korlátozni fogja az intézményt feladatai ellátásában. Úgy gondoljuk, hogy ez egy negatív fejlemény és a lépés egyúttal megkérdőjelezi Orbán Viktor miniszterelnök elkötelezettségét a költségvetési fegyelem iránt - fogalmazott a hírügynökségnek nyilatkozva a Merrill szekértője.

Közben a neves amerikai gazdasági lap, a Wall Street Journal külön blogbejegyzésben, "Magyarország feloszlatja a Költségvetési Tanácsot" címmel emlékezik meg a Költségvetési Tanácsot ért támadásokról. Az írás felidézi Domokos László ÁSZ-elnök véleményét is, miszerint a KT egy fogatlan oroszlán. Az amerikai lap cikke ennek kapcsán arra mutat rá, hogy miközben egyesek fogatlan oroszlánnak, mások a költségvetési hitelesség őrének tartják a KT-t.