Mojmir Hampl, a cseh nemzeti bank alelnöke szerint nincs értelme az euró védőernyője alá menekülni, mivel mindaddig, amíg a jegybank monetáris politikája hiteles, sokkal nagyobb mértékben segítheti a gazdasági fellendülést, szélesebb mozgásteret tesz lehetővé, mint az euróövezet nyújtotta előnyök - írja a Bloomberg.

Csehország az egyetlen ország Kelet-Közép-Európában, amely a többiekkel ellentétben nem igyekszik a válság hatására minél hamarabb bevezetni a közös európai pénzt. Nem tekinthetünk az euróra mint valami biztonsági menedékre, azok az országok érhetik el legkésőbb a tagságot, amelyek a leginkább törekednek a mielőbbi bevezetésre - fejtette ki Hampl.

Csehország a költségvetési hiányon kívül - amely a 3 százalékos megkívánt érték helyett 5,5 százalékra várható idén - teljesíti a bevezetéshez szükséges követelményeket.

A Fitch Ratings mostani becslése szerint Csehország 2014-ben vezetheti be az eurót, Jan Fischer miniszterelnök májusban jelentette be, hogy válságkezelő kormánya mandátuma alatt nem határoz meg céldátumot.

Az euró időzítése nem élet-halál kérdése, sokkal inkább az a megfelelő makrogazdasági politika kialakítása az előttünk álló években, a gazdasági stabilitás érdekében - tette hozzá Hampl.